Internet pregleda više, a svršenih osmaka manje

Načelnik Školske uprave za Banat Staniša Banjanin najavio je da će i ove godine biti pripremljen projekat “Matura. Kako? Lako”, za svršene osnovce koje u junu očekuje polaganje testova iz maternjeg jezika i matematike.Učionice sve praznije: Poljoprivredna škola u Zrenjaninu
Učionice sve praznije: Poljoprivredna škola u Zrenjaninu

I prethodne dve godine osmaci su imali priliku da završne ispite iz ova dva nastavna predmeta pripremaju potpuno besplatno, kod kuće, posredstvom interneta, zahvaljujući direktnim prenosima predavanja na globalnoj mreži. Svi časovi na kojima su obrađivana pitanja iz zbirki bila su snimljena i u bazi podataka, smeštenim u posebnim sekcijama, tako da su i oni koji su eventualno propustili direktan prenos mogli naknadno da pogledaju video materijal, onoliko puta koliko su to želeli. 

 

I mada, po tvrdnjama nadležnih u Školskoj upravi i zrenjaninskoj firmi “HD film”, koji stoje iza ovog projekta, gledanost internet časova raste i meri se desetinama hiljada pregleda, nažalost, na području srednjeg Banata smanjuje se broj budućih srednjoškolaca.

Po zvaničnim podacima, ove školske godine, u pet opština Srednjobanatskog okruga, osmi razred će završiti 1.697 učenika, što je u odnosu na lane manje za 251. Na teritoriji grada Zrenjanina, malih maturanata je 1.115, a prethodne godine ih je bilo 1.268. Slično je i u susednim opštinama – u Žitištu 143 – lane 166, Novoj Crnji 103 – 110, Novom Bečeju 193 – 283, dok ih je jedino više u Sečnju – 143, a prošle školske godine osmi razred završio je 121 đak.

Na području Zrenjanina, inače, nastavu na srpskom jeziku sluša 1.021 učenik osmog razreda, na mađarskom 79, slovačkom 9 i rumunskom 6. U osnovnim školama u srednjem Banatu, osim na srpskom, na mađarskom jeziku nastavu pohađa 17 učenika osmog razreda u Srpskoj Crnji, 22 u Novom Bečeju i 25 u Žitištu, gde je i desetoro osmaka koji uče na rumunskom jeziku.

Ž. Balaban

Izvor „Dnevnik“

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*