Isidorina gimnazija odugovlači da primi profesorku na radno mesto, sindikat traži smenu direktorke

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zatražila je od Pokrajine i Ministarstva prosvete smenu direktorke gimnazije „Isidore Sekulić“ Ružice Vukobratović i gradske prosvetne inspektorke Danijele Puhače zbog izigravanja zakona u slučaju angažovanja jedne nastavnice sa spiska tehnoloških viškova.

Priča počinje u avgustu, kad se profesorka srpskog jezika i književnosti Milijana Pejaković javlja, kao tehnološki višak i sa nedostatkom od 45,56 odsto do punog fonda časova, na slobodno radno mesto u gimnaziji „Isidora Sekulić“. U gimnaziji je prethodno na određeno primljena jedna nastavnica srpskog jezika, ali to nije učinjeno ni sa spiska viškova, a ni preko konkursa, kako nalaže zakon.
Radno mesto slobodno, direktorka ne zapošljava

Direktorka gimnazije odbila je da preuzme Pejakovićevu dva puta – kao razloge je navodila da joj još jedna nastavnica nije potrebna, ali je rekla i da postoje organizacioni problemi jer se škola renovira, a i bilo kakva izmena u rasporedu časova zakomplikovala bi odvijanje nastave. Ipak, na spisku slobodnih mesta bilo je jasno da postoji slobodno radno mesto koje se, iz nekih razloga, ne popunjava.

U priču se ubrzo uključio sindikat i posebna radna podgrupa Ministarstva prosvete, koja je ispitivala način na koji je Milijana Pejaković odbijena za posao u gimnaziji „Isidora Sekulić“, kao tehnološki višak. Članovi radne podgrupe zaključuju da škola mora da primi Pejakovićevu na radno mesto, te da će inspekcija biti obaveštena ako se to ne dogodi. Gimnazija, uprkos nalogu radne podgrupe, nije primila prijavljenu profesorku i na teren je ubrzo izašla prosvetna inspektorka Danijela Puhača.

Ona je konstatovala da postoje nezakonitosti, ali je direktorki škole dala neobičan rok da ih ispravi i primi Pejakovićevu – 15. januar 2020. godine. Ovo je bio razlog da sindikat traži smenu ne samo direktorke škole, već i inspektorke.

„Na ovaj način, prosvetni inspektor podržava direktora škole u bahatosti i nepridržavanju zakona i zbog toga treba da snosi odgovornost. Napominjemo da sve ovo vreme, jedina zaposlena u svojoj porodici, Milijana Pejaković prima umanjenu platu za 45,56 odsto, za šta će neko morati da odgovara i naravno to plati“, navodi predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović u dopisu ministarstvu i Pokrajini.

Na pitanja 021 da li su razmatrali zahtev za smenu njihove inspektorke i šta je učinjeno u ovom konkretnom postupku, član gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić kaže za 021 da načelnik uprave za obrazovanje nije upoznat sa zahtevima sindikata. Međutim, potvrđuje da je inspektor bio na terenu i da će, po potrebi, biti nova kontrola u školi.

U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje kažu da su pregledali zahtev Unije sindikata, kao i inspekcijske nalaze inspektorke.

„U nadžoru su konstatovane mere za otklanjanje nepravilnosti, te je naloženo direktorici gimnazije da preduzme mere iz svoje nadležnosti i popuni slobodno radno mesto profesora srpskog jezika i književnosti u skladu sa zakonom. Gradska prosvetna inspektorka je prema zakonu dužna da prati nalog izvršenja mera, koje je naložila zapisnikom i ukoliko mere ne budu izvršene od strane direktorice gimnazije, gradska prosvetna inspektorka će preduzeti mere iz svoje nadležnosti i izvršiti kontrolni nadžor i o tome sačiniti zapisnik, a u skladu sa utvrđenim nepravilnostima iz zapisnika izdati rešenje. Pokrajinska prosvetna inspekcija u skladu sa zakonom rešava po žalbi na rešenje gradske prosvetne inspekcije, ukoliko se direktorica gimnazije bude žalila na rešenje“, pojašnjava resorni sekretar Mihalj Njilaš.

A šta na sve kaže škola? Direktorka gimnazije „Isidora Sekulić“ Ružica Vukobratović kaže za 021 da je zahtev za prijem na radno mesto nastavnika srpskog jezika podnelo više nastavnika sa liste tehnoloških viškova, te da je sa saradnicima intervjuisala podnosioce zahteva.

„Uzimajući najbolji interes učenika i zapisnikom naložene mere postupajućeg prosvetnog inspektora, postupak preuzimanja će biti okončan sa danom završetka polugodišta školske 2019/20. godine“, kaže Ružica Vukobratović za naš portal.

Na dodatno pitanje 021 da li to znači da će do kraja polugodišta, tačnije do 24. decembra, biti primljena baš Milijana Pejaković, koju je radna podgrupa uputila u školu i ne neki drugi kandidat, direktorka nije odgovorila.

Nastavnici sa spiska viškova kao „roba sa greškom“

Neko vreme se u javnosti govori o problemu u kojem se nađu prosvetari kad, spletom okolnosti, dospeju na spisak tehnološkog viška. Direktori škola nerado preuzimaju potreban kadar sa ovog spiska, gledajući ljude sa spiska kao manje vredne i sposobne, ali za to ne postoji mnogo primera jer, kaže za 021 Milijana Pejaković, većina nastavnika odustane od traženja posla kad dospe na ovaj „neželjeni“ spisak.

„Kao i direktorici gimnazije, i meni je najbolji interes đaka na prvom mestu – zato sam i konkurisala za posao koji volim da radim i želim da radim, u gimnaziji u kojoj znam da postoji potreba za kadrom i uopšte ne bi niko izgubio posao da sam odmah bila primljena kad je trebalo. Rok koji je inspektorka propisala za moje preuzimanje je poprilično maliciozan. Nisam se prijavila na radno mesto iz hobija, jer radim već dva-tri posla i imam više zarada u kući, nego sam se prijavila jer sam ostala bez norme i želim da radim svoj posao“, naglašava naša sagovornica.

Kako dodaje, nikad joj nije bilo na umu da odustaje od ovog slučaja jer konačno mora da se poštuje zakon i da se uspostavi sistem preuzimanja nastavnika sa spiska viškova, jer se na tom spisku nalaze vrlo kompetentni ljudi koji žele da rade i ne predstavljaju „polovnu robu“.

„Ovo nije demonstracija buke i besa, već građanske svesti. Povlačenje iz cele priče bi mi zapravo bilo antigrađanski. Mi koji smo na spisku ministarstva našli smo se na tom mestu jer se izgubio određeni broj odeljenja u školama, ima manje posla, a ne zato što smo slabiji, gori ili lenji. To je besprizorna predrasuda prema nastavnicima“, napominje ova profesorka srpskog jezika i književnosti iz Bačke Palanke i dodaje da je spremna i da se na sudu bori za radno mesto koje joj zakonom pripada.

U Ministarstvu prosvete nisu za 021 odgovorili da li će postupati u ovom slučaju.
Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*