ISPITI ZA LICENCU U VOJVODINI: Škole će voditi najbolji

04-skole_620x0

SEDMORO direktora iz pet osnovnih škola, po jedne gimnazije i zabavišta, u Novom Sadu, u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića i pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša, polagali su ispit za sticanje licence rukovodioca obrazovnih ustanova u Vojvodini.Po uzoru na obrazovne sisteme razvijenih zemalja, licence za direktore škola bile su predviđene odavno i kod nas, ali, kako je kazao ministar Šarčević, „niko se nije usuđivao da sa tim krene misleći da je to formalnost“.

Pročitajte još – Šarčević: Kvalitetni direktori škola važni za obrazovanje

- Direktor će biti onaj ko je najbolji. Ovo je i profesionalizacija sistema rukovođenja, jer bez toga nema ni reforme obrazovanja, ovo je ključni momenat u reformi – rekao je Šarčević novinarima u Skupštini AP Vojvodine.

Polaganju ispita prethodila je obuka koju je sproveo Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Direktori su najpre vrednovani ocenama od jedan do četiri, a zatim su imali rok od tri meseca da realizuju istraživanje obrazovno-vaspitne prakse, daju predloge za njeno unapređenje i pripreme prezentaciju s kojom će izaći pred komisiju.

Ministar Šarčević je naglasio da ispiti nisu formalnost – već 40 ljudi prošlo je proceduru, neki su odbijeni i moraju da idu iz početka. U nekim slučajevima u pitanju su bili nespremnost i nesnalaženje, a neretko i potcenjivanje samog ispita.

Ispitima su pristupili najbolji – „četvorkaši“, uslediće oni sa ocenom tri i polovina posla biće završena do juna iduće godine. Direktori su dužni da dobiju licencu najkasnije dve godine od stupanja na dužnost.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*