ISPRAVITI NEPRAVDU ODMAH

dru-imejl-umesto

U više navrata je Unija SPRS isticala da je postojeći ZOSOV konfuzan, neprecizan, da nanosi štetu učenicima, nastavnicima i obrazovanju u celini, međutim, čak i takav kakav je, u nekim odredbama i nije tako neprecizan. I u sadašnjem Zakonu se ne dopušta mogućnost oduzimanja licence nastavniku i stručnom saradniku pre nego što se okonča sudski spor. Ukoliko bi se suprotno učinilo, kao što je već učinjeno našim kolegama  koji pred vratima Vlade Republike Srbije očajnički mole za pravdu, to bi predstavljalo uskraćivanje jednog od osnovnih prava – prava na rad, po članu 60. Ustava Republike Srbije.

Licenca se nastavniku i stručnom saradniku čak i na osnovu odredbi sadašnjeg zakona oduzima tek kad ustanova dostavi Ministarstvu prosvete konačno rešenje o otkazu ugovora o radu.

Pitamo se da li je moguće da pravna služba Ministarstva prosvete nije u stanju da napravi razliku između „rešenja o izricanju disciplinske mere prestanak radnog odnosa“ a koje donosi Školski odbor i koji sadrži i pouku o pravnom leku po kome se zaposleni upućuje na obraćanje sudu i „konačnog i pravosnažnog rešenja o otkazu ugovora o radu“ koje donosi sud nakon završetka radnog spora?

Pitamo se dalje, da li je moguće da su direktori škola doveli u zabludu čitavu pravnu službu u Ministarstvu prosvete? Da li ta ista služba, nakon što je „preveslana“ od strane direktora sada dovodi u zabludu i samog ministra prosvete gospodina Mladena Šarčevića? Kako drugačije i na koji način da tumačimo besmislice koje izjavljuje o navodnom „pravnom vakuumu“ nastalom između dva zakona  u koji su zapale naše kolege?

Unija SPRS poziva ministra prosvete da odmah smeni svoju pomoćnicu Mirjanu Popović, zbog očiglednog nesnalaženja i nesposobnosti a da čitavoj pravnoj službi ministarstva prosvete izrekne disciplinsku meru prestanak radnog odnosa. U postupanju prema njima neka uzme u obzir i odredbe Zakona o radu i Ustava Republike Srbije, neka dobiju sva ona prava koja su uskraćena našim kolegama.

Dok se u pravnoj službi Ministarstva prosvete traži „pravna gimnastika“ (koristimo njihovu uobičajenu terminologiju), posledice mogu biti fatalne.

Gospodine ministre, preuzmite odgovornost i prekinite agonuju naših kolega. Poruka koja se šalje javnosti, roditeljima i učenicima predstavlja negaciju humanosti.

INFO USPRS

4 komentara na ISPRAVITI NEPRAVDU ODMAH

 1. Bane kaže:

  Slažem se.Pravnici su najslabija tačka u Ministarstvu prosvete.Inače cela ekipa koju je doveo Šarčevic nije naročito upucena u svoj posao.

  • sekretar kaže:

   Potpuno ste u pravu.
   Kako drukčije objasniti nakaradne Pravilnike o ceni usluga u školama.Takve ne bi napisao ni ko je prošao pored pravnog fakulteta.
   Isti slučaj je i sa ukrupnjavanjem norme.koje nije predviđeno ni u zakonu,a ni u PKU.Radne podgrupe dozvoljavaju „ukrupnjavanja“,tako da kad jedan zaposleni ukrupni normu u drugoj školi,on otkazuje ugvor o radu u školi u kojoj je do tada radio,a čim otkaže ugovor on prestaje biti zaposleni koji se preuzima sa berze,jer na nju i nema pravo.Da ne pričamo o ukrupnjavanju,gde zaposleni ostavi upražnjeno radno mesto u školi gde je do tada radio, gde se mora zaposliti neko na određeno vreme.(reč je o nenastavnom osoblju,mada ima ovakvih slučajeva i kod nastavnog osoblja)).
   Šarčević se još hvali da ga je premijer zadovoljan njegovim radom.Kad bi premijer kao diplomirani pravnik, imao vremena da pročita nešto od akata koje donosi Ministarstvo prosvete,mislim da bi ih sve najurio naglavačke.

 2. jana kaže:

  Sve ste u pravu što se tiče štrajkača. Podržavam ih. Po članu 60 Ustava Srbije svi imamo pravo na rad. Molimo predstavnike Sindikata da pod hitno traže da se ukne zabrana zapošljavanja u javnom sektoru koja je na snazi već 4 godine.Nadam se da ćete objaviti komentar.

 3. Duško kaže:

  Ima posla kod privatnika, opušteno je radno vreme nedeljno 6 dana po 12-13 sati, odmor 12 dana godišnje i sigurna plata 20.000

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*