Iz srednje škole izbačeno 246 đaka

Prvi put prosvetna vlast saopštila podatke o izostancima učenika, broju ponavljača, funkcionisanju organa upravljanja…

Prvi put posle opsežnog inspekcijskog nadzora u osnovnim i srednjim školama širom Srbije predstavnici prosvetne vlasti juče su u Vladi Srbije izneli precizne podatke o izostancima učenika, broju đaka koji su pali na popravni, završili ili ponavljali razred. Naveli su i koliko je vaspitno-disciplinskih mera izrečeno školarcima. One sleduju za težu povredu obaveza učenika u koje spadaju: uništavanje školskog inventara, prepravljanje ocena u dnevniku ili knjižici, krađa školske imovine, unošenje oružja, neopravdano izostajanje sa nastave sve do varanja na kontrolnom pomoću mobilnog telefona. Isključenje iz srednje škole zaslužilo je 264 đaka, a 159 osnovaca je kažnjeno premeštanjem u drugu školu zato što ne mogu biti izbačeni iz obaveznog osnovnog obrazovanja. Direktore, nastavnike, školske odbore – nisu preskočili. Ukupno zaposlenih u osmoletkama i srednjim školama trenutno ima 106.313. Istaknuto je da je nestručnost u nastavi svedena na 2,37 procenata, odnosno 2.579 predavača. Školskim radnicima izrečeno je 193 novčane kazne, a otkaz je kao disciplinsku meru dobio 51, sad već bivši zaposleni. I to je samo delić obznanjenih podataka iz 15 od 17 školskih uprava. Nedostaju podaci za Ranilug i Kosovsku Mitrovicu, a rečeno je i da će naknadno biti dostavljeni.

– Ovo je prvi put da Ministarstvo prosvete izađe u javnost sa konkretnim podacima o funkcionisanju organa upravljanja i prisustvu odnosno odsustvu učenika u školama. Posle novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmena koje smo napravili da bi se smanjilo izostajanje đaka sa nastave, javili su se različiti podaci u javnosti o izostancima koji, na našu sreću, nisu tačni – ukazao je Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U osnovnim školama najviše izostanaka bilo je u školskoj upravi Zaječar: opravdanih 46,8 i neopravdanih 7,8. U Novom Pazaru imaju najmanje opravdanih izostanaka (18,2), a u Čačku i Kragujevcu najmanje neopravdanih (1,2). Najviše opravdanih izostanaka srednjoškolaca zabeleženo je u školskoj upravi Kragujevac, 103,2 časa po učeniku, a neopravdanih u školskoj upravi Sombor – 13, 9. Srednjoškolci školske uprave Novi Pazar imaju najmanje opravdanih izostanaka – 40,8 prosečno po đaku, a najmanje neopravdanih u školskoj upravi Užice – 6,6.

Ministar Obradović je naglasio da „ni iz daleka nisu tačne tvrdnje da školski odbori ili direktori ne rade, nisu u mandatu ili da su direktori imenovani mimo volje školskih odbora”. Tvrdnju je potkrepio sledećim podacima: 1.688 organa upravljanja je u mandatu, tu funkciju posle isteka mandata obavlja 21 organ, 16 ih je imenovano po članu 35 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se odnosi na zabranu rada ustanove, a škole bez organa upravljanja – nema.

Izvor Politika

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*