IZVEŠTAJ SA SASTANKA U MINISTARSTVU FINANSIJA

unija

Već smo vas obavestili da su kod ministra Krstića bili svi reprezentativni prosvetni sindikati. Našu delegaciju činili su: predsednik USPRS-a, Dragan Matijević i rukovodilac Resora za obrazovanje, Jasna Janković.

Opšta konstatacija prisutnih bila je da se na ovaj papir dugo čekalo, ali da on nije ponudio apsolutno ništa vredno, ma i jednog potpisa.
Ako se krene po tačkama, nepotrebno je potvrđivati Protokolom da će neko ko radi primati platu. To je (ili bi bar trebalo da bude) logično. Treća tačka ponuđenog, svima je neophodna, ali u njoj nema nikakvih rokova, pa će se možda na otpremnine, bez jasnih datuma, čekati još godinu dana. Dragan Matijević je primetio da je zaglavlje ovog dokumenta posebno iritantno za zaposlene u prosveti, jer se u njemu navodi da je ovo dokument o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, a od poboljšanja nema ni nagoveštaja. Ipak, najviše diskusija izazvala je trapava formulacija druge tačke ovoga teksta, a ona se tiče platnih razreda. USPRS neće potpisati ni jedan dokument u kome se za izradu jednog, za prosvetu neverovatno važnog dokumenta, nigde ne pominju sindikati i to je danas jasno istaknuto. „Zahtevamo da svi koji predstavljaju zaposlene u prosveti učestvuju u izradi Zakona o platnim razredima, jer to je jedini način da ovaj dokument bude prihvaćen“, rekao je Matijević.
Ministar Krstić istakao je da će se platni razredi odnositi na: prosvetu, zdravstvo, kulturu, javnu akministraciju, lokalne samouprave i ostale korisnike Državnog budžeta (osim javnih preduzeća), kao i da su primedbe na mestu. Pristupiće se izmeni dokumenta koji će ponovo biti ramotren posle Božićnih praznika, a na kome će raditi Ministarstvo prosvete u saradnji sa sindikatima.
Opšti utisak je bio da je na jednom ovakvom sastanku bilo očekivano da se pojavi i uzme aktivno učešće i ministar prosvete, „Koliko god da cenim prosvetu, ja sam ipak ministar finansija svima“, istakao je Krstić. On, verovatno, nije upućen u to da se ministri prosvete u Srbiji ne mešaju u svoj posao, pa je predložio da gospodin Tomislav Jovanović bude na sledećem sastanku.
Sastanak je trajao oko pedesetak minuta. Završen je uverenjem da se razlike mogu približiti i da nismo daleko od overavanja protokola, bar je tako rekao gospodin Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete.
Objektivni izveštač sa ovog skupa ipak mora da primeti da su novinari izostali, što jasno govori da se današnjem potpisivanju niko nije ni nadao.
Razgovori će se svakako nastaviti. Već smo videli da socijalni monolog nije dao nikakve rezultate. Možda sad vlast pokuša i nešto poznato svuda u svetu, socijalni dijalog.
INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*