Janković: Krizni štab već zakasnio sa preporukama o školskoj godini

bg-jasna-jankovic-clf-310720-10_29_57_05-still001

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je u Novom danu da postoje tri modela nastave za predstojeću školsku godinu.

„Ili ćemo ići u školu po standardnoj proceduri ili ćemo biti onlajn, kao što je to bio slučaj od marta do juna, ili ćemo koristiti kombinovani model“, objašnjava Janković.

Janković smatra da je Krizni štab već zakasnio sa preporukama jer treći, kombinovani model „izaziva najviše pažnje, nedoumice i probleme kako će se realizovati“.

„Morali smo imati jasnije analize šta se dešavalo od marta do juna i suočiti sa tim da apsolutno nemamo dovoljno tehničkih sredstava da bismo ušli u model potpune, čak i delimične onlajn nastave“, kaže Janković.

Ako jedan deo učenika ide u školu, ko će raditi onlajn, pitanje je koje nastavnici postavljaju.

„Ne može nastavnik da bude na dva mesta – da pre podne bude onlajn, a da popodne ide u školu. To je nemoguće“, kaže ona.

Dodaje da su, kad se gleda prostorno i tehnički, postojali problemi i pre koronavirusa, ali da sada vidi i problem u predviđenih 20 minuta između smena za dezinfikovanje prostora.

„Sa sapunima, ubrusima itd smo kuburili i inače. Vi to niste imali u srpskim školama, to su roditelji nabavljali. Ko će sad nabavljati sredstva za dezinfekciju i kako ćemo dezinfikovati prostorije kad jedna tetkica ima radnu površinu od 450 kvadrata“, navodi Janković.

Ono što Krizni štab mora da kaže jeste da li decu treba da učimo da žive sa koronom ili ćemo opet da ih zatvaramo, ističe ona.

„Ne bih želela da naša deca postanu asocijalna i da ih zatvaramo u kuće, takođe ni da teret roditelja bude da sami odluče da li će dete sedeti kod kuće ili ići u školu“, navodi Janković.

Dodaje da je sindikat imao dva predloga – smanjenje broja učenika po odeljenju i nabavka opreme.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.

Izvor: N1

2 komentara na Janković: Krizni štab već zakasnio sa preporukama o školskoj godini

  1. Ružica Beatović kaže:

    Zašto niko ne spominje odluku da deca koja idu u školu sve vreme, pod pretnjom isključenja nose maske, od 2 godine naviše. To je jezivo i to je nešto što ne bi smelo da se dozvoli. Bez klime, na ovoj temperaturu, zimi u pregrejanim učionicama, da li neko zaista brine o zdravlju dece. Da li je normalno da zbog osetljivijih kategorija, starih i bolesnik, žrtvujemo zdravlje naše dece. Nije rešenje on line ali ovo je genocid. Deca su otporna i vrlo retki prenosioci, tako da nema potrebe za ovim merama za sve. Neka se štite osetljive kategorije. Radim u školi i pitam se ko će da odgovara kada detetu pozli ili padne u nesvest, dobije vrtoglavicu i pri tome se povredi. Prosvetari treba više da dižu galamu oko toga a ne da razmišljaju kako će se budalaštine koje nam nameću realizovali.

    • Ilja kaže:

      Vaspitanici mogu da se zaraze i dokazano je da mou da prenose zarazu.Svaciji zivot je podjednako vazan i dokle god bude trajala pandemija mora biti onlajn nastava

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*