Janković: Učenici oštećeni

jankovic530

Prosvetni organi, na čelu sa Ministarstvom prosvete, načinili su ogromne nezakonitosti u organizovanju male mature na štetu prava učenika, kaže Saša Janković.

Prema rečima Zaštitnika građana, na ove propuste, koji su na štetu učenika, vladavine prava i obrazovnog sistema, ukazuje se u nadi da će to pomoći „izmenama načina na koji se obavljaju poslovi državne uprave u oblasti obrazovanja, za šta su potrebne i personalne promene“.

Zaštitnik građana se najoštrije protivi pokušaju da se odgovornost za sve propuste nađe samo u krivici službenika za krađu testova, dok se nastavlja sa najavama nedopustivih ‘rešenja’ kakva je najava o povećanju broja učenika u odeljenjima da bi se izašlo u susret njihovim ‘željama’, čime bi se dodatno smanjio kvalitet obrazovnog procesa“, navodi se u saopštenju.

Janković je dodao da Republička komisija za sprovođenje završnog ispita nije ostvarila svrhu svog postojanja jer nije sprovela uspešan završni ispit, čime je povređeno zakonom garantovano pravo učenika da se njihovo znanje utvrdi na isti, objektivan način u celoj Srbiji.

„Nezakonitosti i propusti su toliki, a vremenski okvir takav da Zaštitnik građana, prvi put za pet godina rada, ne može da formuliše preporuke kojima bi se oni otklonili ili bar značajno ublažili, a da se pri tom ne načini nova šteta učenicima ili pravilima obrazovanja“, dodaje se u saopštenju Zaštitnika građana.

IZVOR: BETA

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*