Janković: Ukoliko vlast reši da zatvara škole, naći ćemo se na ulici

jasna-danas

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika će razmatrati inicijativu Sindikata obrazovanja Čačak da se podrže aktuelni protesti, bez političke konotacije, istakla je predsednica USPRS Jasna Janković.
Ona je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, navela da je Unija SPRS je, samo tokom 2018. godine, tri puta protestovala ispred Vlade i „uvek podržava svaku inicijativu za bolju budućnost“.

U obrazovnom sistemu Srbije, kako je navela, na određeno vreme radi preko 20.000 ljudi, što je skoro četvrtina ukupnog broja.

„Situacija je dodatno pogoršana zabranom zapošljavanja na neodređeno vreme, koja je ponovo produžena do kraja 2019. godine. Unija SPRS se zalaže za otvaranje konkursa uz jaku kontrolu. Naš predlog je da kontrolu vrše radne grupe po školskim upravama koje već smeštaju tehnološke viškove“, ukazala je.

Ističući da razume „frustriranost ljudi na određeno vreme, kao i njihovu nemogućnost da završe neke osnovne poslove u svom životu, npr. podignu kredit za stan“, iznela je predlog Unije SPRS da se, pored liste A i B, uvede lista i C, na kojoj bi bili oni koji su već u sistemu, a rade na određeno vreme.

Janković je, odgovarajući na pitanja, najavila i da će do polovine marta biti poznati planovi lokalnih samouprava u vezi sa racionalizacijom mreže škola, koje će „pogledati, pregledati i odobriti Ministarstvo prosvete“, ali i skrenula pažnju da će, sudeći po informacijama koje su joj do sada poznate, ovo biti „problem neverovatnih razmera“.

„Nećemo dozvoliti ukidanje škola u zemlji u kojoj je, po zvaničnoj statistici, trećina funkcionalno nepismenih. Problem ćemo pokušati da rešimo racionalnim pristupom, a ulica je svakako mesto gde ćemo se naći ako vlasti ostanu pri tome da će zatvarati škole“, upozorila je ona.

Na pitanje jednog čitaoca u vezi sa zakonitošću pismenog testiranja učenika dan za danom, Janković je odgovorila da se pravilnici o ocenjivanju menjaju retko, za razliku od gradiva koje se „svake godine usložnjava“.

„Teško je objasniti kako sa tolikim metodskim jedinicama nastavnici uopšte uspevaju da daju i dovoljan broj ocena. Nažalost, za takve krucijalne stvari, oni koji rade u školama ne pitaju se“, navela je Janković i dodala da se zalaže za to da se struka uvek pita.

Ona je kazala i da bi propust kojim se učenici osmog razreda sa 0 poena ocenjuju kao „položeni“, trebalo da bude ispravljen tokom 2019. godine.

Govoreći o pregovorima o platnim grupama i razredima, Janković je ovaj sistem raspodele budžetskih sredstava ocenila kao najpravedniji, a razlog što ga niko, osim prosvete, ne podržava, vidi u tome što bi, kako je rekla, prosvetarima bile najviše povećane plate, a sadašnje povećanje, uprkos dogovoru da bude za 14,6 odsto, „neko je odlučio da bude za devet odsto“.

Na komentar da pojedine sindikalne školske organizacije Unije sarađuju sa lokalnim vlastima, te da „udruženi proganjaju neistomišljenike i zajedno vode kadrovsku politiku prosvetnih ustanova“, Janković je uzvratila da je jedina politika koju predsednik školskog sindikata/gradskog/opštinskog odbora, kao i Glavnog odbora USPRS sme da vodi – obrazovna.

A kada je reč o njenom uvidu u rad lokalnih predsednika sindikata, Janković je naglasila činjenicu da je Unija 2018. godine prvi put isključila pojedine članove, zbog, kako je rekla, nediscipline.

„Sindikalna disciplina je ono sa čim sam se uhvatila u koštac. Bez nje, bilo kakvo donošenje odluka je besmisleno“, poručila je.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*