Jasna strategija utiče na kvalitet obrazovanja

skola-nikola-tesla-skolsko-dvoriste-wide-jpg_660x330
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević definisali su danas nekoliko pravaca o zajedničkom delovanju koji se tiču osnovnih i srednjih škola, ali i Predškolske ustanove i Univerziteta.“Drago mi je što postoje jasna strategija i dobra volja ministra i njegovog tima da rešavaju složena pitanja koja direktno utiču na kvalitet obrazovanja“, rekao je Vučević novinarima, posle razgovora u Gradskoj kući.Šarčević i Vučević posetili su i Osnovnu školu „Nikola Tesla“.

Gradonačelnik Novog Sada je istakao da nije slučajno što su posetili baš OŠ „Nikola Tesla“, jer je to, kako je kazao, škola koja upisuje sve više učenika, a neguje višejezičnost u nastavi.“Zahvaljujući resornom ministarstvu koje je obezbedilo oko 94 miliona dinara i Gradu Novom Sadu koji je izdvojio 34 miliona dinara, Osnovna škola “Nikola Tesla“ će tokom ove godine biti proširena za nove učionice, ali i sportske terene pa će đaci imati još bolje uslove za rad“, istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proširuju se kapaciteti u još dve osnovne škole u Novom Sadu, a gradi se i Muzičko-baletska škola sa koncertnom dvoranom.Vučević je takođe rekao da ga je obradovala vest o razmatranju planskih dokumenata za proširenje Univerziteta u Novom Sadu, jer, kako je naglasio, „Univerzitet je najpotentniji deo Novog Sada koji je napravio kvalitativni odskok za Grad u poslednjih šezdesetak godina“.

Šarčević je izrazio zadovoljstvo zbog posete školi koja je, kako je kazao, zaslužila najvišu ocenu u spoljnom nadzoru i u kojoj vlada harmoničan odnos između rukovodstva, nastavnika, roditelja i učenika.Takve škole će imati punu pažnju Ministarstva i kada je reč o novim projektima kakav je „Elektornski dnevnik“, kazao je ministar obrazovanja.

„Sa predstavnicima Grada i Pokrajine razgovarali smo o važnim pitanjima iz oblasti prosvete kao što su dualno i informatičko obrazovanje, a na aktivu direktora novosadskih škola razgovaraćemo o  planu upisa u srednje škole. Posebnu pažnju posvetićemo potrebama privrede i stanju na tržištu rada kako ne bismo školovali po inerciji ljude koji će završiti na birou za zapošljavnje“, rekao je Šarčević.

On je najavio da se sprema se novi korpus zakona među kojima i Zakon o dualnom obrazovanju, a cilj je, kako je pojasnio, da zakoni uvedu red u školstvo ali i da omoguće više autonomije rukovodstvu dobrih škola.

Tokom razgovora bilo je reči i o tome da se kapaciteti škola, tamo gde je to moguće, prilagode za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ali i o merama koje je ministar najavio, a koje ohrabruju otvaranje novih vrtića u lokalnim samoupravama u kojima za tim postoji potreba.

(Tanjug)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*