Javni dug Srbije i dalje raste, „zaglibili“ smo 24 milijarde evra

dug_bdp_rast

Javni dug Srbije je na kraju oktobra iznosio 24,3 milijarde evra, ili 74,1 odsto BDP-a, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.
Ukupne direktne obaveze države su u oktobru iznosile 21,9 milijardi evra, dok preostali deo duga čine indirektne obaveze.
Javni dug je na kraju septembra iznosio 24,06 milijardi evra, ili 72,4 odsto BDP-a.
Na kraju juna javni dug je iznosio 23,7 milijardi evra, što je bilo 71,8 odsto BDP-a.
Deficit u 10 meseci iznosi 37,9 mlrd dinara
Budžetski deficit Srbije od početka godine zaključno sa oktobrom iznosi 37,9 milijardi dinara, dok je deficit opšte države u istom periodu 63,1 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.
Bolji rezultat od planiranog na strani prihoda je u najvećoj meri posledica jednokratnih neporeskih prihoda – uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća.
Pored toga, bolja od očekivane je i naplata PDV-a, akciza na duvanske proizvode i derivate nafte, kao i doprinosa.
Na strani rashoda najveći efekat je imalo slabije izvršenje kapitalnih izdataka, kao i dinamika isplate otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju.
Kada je reč o republičkom budžetu, samo u oktobru su ostvareni prihodi u iznosu od 78,5 milijardi dinara, a rashodi 82 milijarde, pa je deficit u tom mesecu iznosio 3,5 milijardi dinara.
„Ovaj izveštaj ne uključuje deo prihoda, i iz njih finansiranih rashoda, indirektnih korisnika budžeta“, navedeno je na sajtu ministarstva.
Poreski prihodi su u oktobru iznosili 67,6 milijardi, a najveći prihod je po osnovu PDV-a, 41,4 milijarde.
U oktobru se plaćaju tromesečne obaveze po ovom osnovu tako da je i prihod znatno viši nego u prethodna dva meseca.
Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 10,8 milijardi dinara, od čega se 0,8 milijardi odnosi na premiju za reotvaranje emisije obveznica. Donacije su iznosile 0,1 milijardi dinara.
Rashodi su bili na nivou ovogodišnjeg proseka, a najveće odstupanje zabeleženo je kod subvencija zbog isplate rashoda za program subvencionisanih kamata.
Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 19,8 milijardi, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu 17,3 milijarde dinara.
Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,4 milijarde dinara.
Na nivou opšte države u periodu januar-oktobar zabeležen je deficit u iznosu od 63,1 milijarde, dok je deficit u oktobru iznosio 12 milijardi dinara.
Posmatrano po delovima opšte države, kod AP Vojvodina zabeležen je suficit od 1,2 milijarde, dok na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 6,3 milijarde dinara.
Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su u suficitu, dok su PIO fond i fond SOVO u deficitu 3,7 i 1,2 milijarde dinara, respektivno.
Deficit ova dva fonda je očekivan s obzirom na značajne depozite iz prethodnih godina kojima raspolažu.
Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri se finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit na kraju oktobara iznosio 16,2 milijardi dinara.
Izvor: Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*