Javni sektor: Stručnjacima plate šefova

cinovnici

Novosti saznaju: Šta donosi reforma sistema zarada u javnoj upravi? Manji raspon između najviše i najniže zarade. Onima koji se ističu primanja veća do 40 odsto. Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja.

MEDICINSKA sestra u domu zdravlja i njena koleginica zaposlena na intenzivnoj nezi uskoro neće imati iste plate, dok će se lekari primarijusi supspecijalisti naći u najvišim platnim grupama, koje su ranije bile rezervisane isključivo za rukovodioce.

Ovo su, kako saznaju “Novosti”, samo neke od novina koje donosi predstojeća reforma sistema plata u Srbiji. Nadležni obećavaju da je ostavljen prostor da se između radnih mesta napravi razlika u pogledu odgovornosti, uslova rada, kreativnosti, rizika kojem se osoba izlaže i drugih specifičnosti posla.

Konačno će se uvesti vrednovanje kvalitetnog rada, pa će oni koji se ističu, ma u kom sektoru bili, imati priliku da napreduju i do osam puta.

- Kadar sa visokom stručnom spremom, tokom radnog veka na istom radnom mestu, moći će svoju zaradu da uveća čak do 40 odsto – ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. – Primera radi, nastavnik početnik, sa postojećom zaradom od oko 43.000 dinara, mogao bi na osnovu svojih performansi da dostigne platu i od 60.000.

Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja, pa će ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu biti u startu za oko 12 odsto veća nego ranije, što je jasan signal da se obrazovanje ceni i da država želi da privuče, a zatim kroz sistem napredovanja i zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove.

- Reforma plata doneće i veću socijalnu jednakost, a to će biti učinjeno smanjivanjem razlike između onih koji najviše i najmanje zarađuju i to ne kroz smanjivanje viših zarada, već kroz podizanje nižih – kažu nadležni. – I dok je ranije raspon između najniže i najviše plate iznosio čak devet, kroz primenu Zakona o platama smanjiće se ispod sedam. To će uticati na ravnomerniju distribuciju, podizanje životnog standarda i smanjenje siromaštva.

 

VREDNOVANjESVA radna mesta u državi, koja se odnose na netržišne aktere u okviru javnog sektora, postaće uporediva. Tačno će se znati koliko je koje radno mesto vrednovano, ne samo apsolutno, kao do sada, već i relativno, u odnosu na druga radna mesta i druge sektore. To će samo po sebi ukazati na anomalije u sistemu koje treba ispraviti, na putu kreiranja zdrave, održive i pametne javne uprave.

Nadležni naglašavaju da je za efikasno funkcionisanje sistema potrebno da ga vode stručni ljudi, ali i da aktivnosti zbog kojih sistem postoji rade najbolji mogući stručnjaci.

- Iako jedno radno mesto pripada određenoj familiji, a samim tim i istoj platnoj grupi, uvođenjem vrednovanja specifičnosti posla ona će se ipak razlikovati – kažu u Ministarstvu. – To će od posebnog značaja biti za medicinske sestre, pa će one koje rade “teže” poslove od starta biti plaćane više.

Sistem će biti značajno fleksibilniji nego ranije i u srednjem roku će omogućiti rukovodiocima da adekvatno planiraju, upravljaju i unapređuju sisteme kojima upravljuju.

- Zaposleni neće kao ranije biti svrstavani u tačke, već u fleksibilne raspone, koji će osim jasne diferencijacije i vrednovanja različitih radnih mesta, omogućiti nagrađivanje onih institucija koje odgovorno i pametno upravljaju finansijskim sredstvima, kao i onih zaposlenih koji u najvećoj meri doprinose unapređenju rada institucije – kažu nadležni.

Rukovodioci će morati odgovornije da raspolažu sredstvima, svesni fiskalnog prostora i stanja u zemlji, dok će zaposleni osim prilike da budu “kreatori svoje sudbine”, morati više pažnje da posvete rezultatima rada i zadovoljstvu građana.

PROSEČNA PLATA 440-445 EVRA

PROSEČNA plata u Srbiji će pre kraja ove godine dostići nivo između 440 i 445 evra, poručio je juče premijer Aleksandar Vučić.

- To će biti uvećanje od 20 odsto u odnosu na nivo koji sma zatekao kada sam preuzeo mandat – rekao je Vučić. – Stvorili smo uslove da plate u privatnom sektoru ubrzano rastu, što je dobro. One u privatnom sektoru treba da su veće nego u javnom, da ne bi svi bežali u javni sektor.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*