Još jedan slučaj nasilja nad zaposlenima u školama!

nasilje

S A O P Š T E Nj E

Još jedan vid nasilja nad zaposlenima u školama dogodio se ovog puta u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci.

U utorak 29. oktobra 2019. godine u prepodnevnim časovima, prateći svoje dete, u školu je došao jedan od roditelja. U zgradi škole je nasrnuo na jednog učenika, koji se navodno prethodnih dana svađao sa njegovim detetom. Videvši da je taj roditelj nasilan prema učeniku, dežurna nastavnica je pohitala da ga spreči, ali je roditelj bio nasilan prema njoj, gurao je po hodniku, vukao za odeću i pokušavao da udari. U celu stvar se umešao i jedan drugi roditelj koji se tu zatekao, ali ni on nije uspeo da spreči nasilnika, već je i sam postao njegova žrtva. Još dva dežurna nastavnika koja su došla da zaštite učenike i spreče nasilje, iskusili su na sebi nasilje ovog roditelja.

U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, Škola je odmah obavestila policiju koja je izvršila uviđaj, uzela izjave od zaposlenih i sačinila zapisnik. Takođe je obaveštena Školska uprava Novi Sad, javni tužilac, kao i jedinica lokalne samouprave, odnosno lokalni Savet roditelja.

Iako policija i tužilaštvo i dalje rade na ovom slučaju, sve zaposlene u školi uznemirila je činjenica da je nasilnik istog dana, oko podneva, opet bio u školi. To ukazuje da nešto u sistemu zaštite učenika i zaposlenih nije dobro. Ako učenici i zaposleni treba da strahuju da će se nasilnik istog dana opet pojaviti, i opet počiniti istu ili sličnu stvar, o kakvoj bezbednosti možemo da govorimo?

Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka najoštrije osuđuje ovaj slučaj nasilja prema zaposlenima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci, i zahteva od javnog tužioca da što pre preduzme mere koje će omogućiti da se nasilnik primereno kazni. Od lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete zahtevamo da preduzmu mere koje će realno poboljšati bezbednost učenika i zaposlenih. Nisu dovoljna saopštenja, protokoli, zaključci, strategije i drugi papiri, već konkretne i opipljive mere za zaštitu bezbednosti, zdravlja i dostojanstva učenika i zaposlenih u školama.

Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka, kao član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u petak 8. novembra 2019. godine učestvuje u jednosatnom štrajku upozorenja, koji se održava upravo zbog nasilja u školama širom Srbije. Odluka o daljim akcijama i protestima biće doneta u zavisnosti od postupanja nadležnih institucija u narednom periodu.

Zaustavite nasilje u školama! Kaznite počinioce!

Izvršni odbor Sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka

potpredsednik Petar Petrić

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*