Jovanović: Obrazovanje po finskom receptu

Sistem obrazovanja u Srbiji mora da se promeni po ugledu na finski model kako bi se stvorili stručnjaci neophodni za napredak društva, rekao ministar Tomislav Jovanović. Ministarstvo prosvete predalo zahtev da se u budžet za narednu godinu finansiranje nauke poveća sa 0,3 na jedan odsto.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da sistem obrazovanja u Srbiji mora da se promeni po ugledu na finski model kako bi se stvorili stručnjaci neophodni za napredak društva, dodavši da je to ministarstvo predalo zahtev da se u budžet za narednu godinu finansiranje nauke poveća sa 0,3 na jedan odsto.

Sa direktorima škola o maloj maturi

Ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je da će se završni ispit za osnovce delom polagati elektronski, i, pored srpskog i matematike, sadržati i pitanja opšteg znanja.

„Polagaće se elektronski u jednoj varijanti između elektronskog i dosadašnjeg načina polaganja, čime se obezeđuje apsolutna zaštita i tvorca testova, i učesnika u realizaciji testa“, rekao je Jovanović.

Na pitanje da li će, pored srpskog i matematike biti još testova kako su pisali mediji, rekao je da će na testu biti „srpski, mmatematika i grupa pitanja koje predstavljaju opšte znanje“.

Jovanović će se sutra sastati s direktorima škola radi dogovora o tome da li će polaganje obuhvatati jedan ili dva testa, ali, kako je dodao, „sigurno neće biti sedam testova“.

Jovanović je u izjavi novinarima nakon seminara „Obrazovanje kao ključ uspeha – Finska iskustva“, na kome učestvuju stručnjaci iz Finske i Srbije, istakao da obrazovanje nije potrošnja već investicija.

„Cilj današnjeg skupa da se pokaže kakvo je obrazovanje u Srbiji i kakva je njegova regulativa, a zatim da se oni uporede sa finskim sistemom kako bi iskustva te zemlje Srbija iskoristila za unapređenje svog sveukupnog obrazovnog procesa, počevši od najnižeg nivoa do fakultetskog“, rekao je Jovanović.

On je dodao da je cilj saradnje sa stručnjacima iz Finske istovremeno i saradnja u naučno-istraživačkom radu za šta, kako je rekao, postoji izuzetno interesovanje Finaca.

„Spremnost kolega iz Finske da nam se stave na raspolaganje, da nam ukažu na slabosti našeg sistema, da nam daju predloge i prenesu svoja iskustva je izuzetno ohrabrujuća“, istakao je Jovanović.

Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj je predložilo Ministarstvu finansija da u budžet za narednu godinu uvrsti i segment nauke sa procentom od jedan odsto, rekao je Jovanović i dodao da je taj iznos minimum koji obezbeđuje elementarne uslove za naučno-istraživački rad.

On je ukazao da je ulaganje 0,3 odsto državnih sredstava zanemarljivo malo i nedovoljno, a da su rezultati naučno-istraživačkog rada daleko veći.

„Hiljade naučnih publikacija prezentovanih na Sajmu knjiga i enormno veliki broj stručnih i naučnih radova pokazuju naš potencijal i želju naših naučnika da se angažuju i mimo onoga što ulaže država. To je pokazatelj i stimulus meni da istrajem u nastojanjima da Vlada Srbije izdvoji značajno veća sredstva. To naši naučnici, nastavnici i podmladak očekuju i zaslužuju“, poručio je Jovanović.

Ministar prosvete izrazio je uverenje da će đaci iz Srbije u narednom PISA testiranju napredovati do srednjeg nivoa dodavši da je to moguće izmenom sistema obrazovanja, pristupa obrazovnom procesu i odnosa prema obrazovanju koje nije potrošnja nego investicija.

„Ako investiramo možemo i s pravom da očekujemo rezultate koji će dati značajno bolje mesto obrazovnom sistemu. Mi možemo, imamo kapacitete, samo moramo da se organizujemo“, rekao je Jovanović.

Upitan koliko je moguće promeniti sistem obrazovanja u Srbiji, posebno uzevši u obzir neuspeh bolonjskog procesa, Jovanović je objasnio da je u svim zemljama obrazovni sistem glomazan i krut i da ga je teško promeniti.

„Sa saradnicima sam intezivirao postupak promene u obrazovanju. Moj osnovni motiv jeste da ubrzamo taj proces i ka tome su usmerene moje svakodnevne aktivnosti. Sutra imam sastanak sa direktorima oko 100 osnovnih škola iz Srbije da neposredno porazgovaramo o problemima u obrazovanju, kako da ga promene i podignu na viši nivo“, rekao je Jovanović.

On je dodao da bez investicija i odgovornosti u njihovom sprovođenju nema boljitka u obrazovnom sistemu.

Ministar Jovanović izjavio je da će na sledećoj redovnoj sednici Vlade predložiti da se za 10.000 studenata sa Bliskog Istoka i 500 iz Kine omogući studiranje u Srbiji.

Jovanović je novinarima rekao da je prošle nedelje održao sastanke sa predstavnicima Vlade Srbije na tu temu, a da će se krenuti sa realizacijom predloga ukoliko to Vlada na sednici i zvanično podrži.

Izvor: RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*