Јовановић: Образовање по финском рецепту

Систем образовања у Србији мора да се промени по угледу на фински модел како би се створили стручњаци неопходни за напредак друштва, рекао министар Томислав Јовановић. Министарство просвете предало захтев да се у буџет за наредну годину финансирање науке повећа са 0,3 на један одсто.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић изјавио је да систем образовања у Србији мора да се промени по угледу на фински модел како би се створили стручњаци неопходни за напредак друштва, додавши да је то министарство предало захтев да се у буџет за наредну годину финансирање науке повећа са 0,3 на један одсто.

Са директорима школа о малој матури

Министар просвете Томислав Јовановић изјавио је да ће се завршни испит за основце делом полагати електронски, и, поред српског и математике, садржати и питања општег знања.

„Полагаће се електронски у једној варијанти између електронског и досадашњег начина полагања, чиме се обезеђује апсолутна заштита и творца тестова, и учесника у реализацији теста“, рекао је Јовановић.

На питање да ли ће, поред српског и математике бити још тестова како су писали медији, рекао је да ће на тесту бити „српски, мматематика и група питања које представљају опште знање“.

Јовановић ће се сутра састати с директорима школа ради договора о томе да ли ће полагање обухватати један или два теста, али, како је додао, „сигурно неће бити седам тестова“.

Јовановић је у изјави новинарима након семинара „Образовање као кључ успеха – Финска искуства“, на коме учествују стручњаци из Финске и Србије, истакао да образовање није потрошња већ инвестиција.

„Циљ данашњег скупа да се покаже какво је образовање у Србији и каква је његова регулатива, а затим да се они упореде са финским системом како би искуства те земље Србија искористила за унапређење свог свеукупног образовног процеса, почевши од најнижег нивоа до факултетског“, рекао је Јовановић.

Он је додао да је циљ сарадње са стручњацима из Финске истовремено и сарадња у научно-истраживачком раду за шта, како је рекао, постоји изузетно интересовање Финаца.

„Спремност колега из Финске да нам се ставе на располагање, да нам укажу на слабости нашег система, да нам дају предлоге и пренесу своја искуства је изузетно охрабрујућа“, истакао је Јовановић.

Министарство за просвету, науку и технолошки развој је предложило Министарству финансија да у буџет за наредну годину уврсти и сегмент науке са процентом од један одсто, рекао је Јовановић и додао да је тај износ минимум који обезбеђује елементарне услове за научно-истраживачки рад.

Он је указао да је улагање 0,3 одсто државних средстава занемарљиво мало и недовољно, а да су резултати научно-истраживачког рада далеко већи.

„Хиљаде научних публикација презентованих на Сајму књига и енормно велики број стручних и научних радова показују наш потенцијал и жељу наших научника да се ангажују и мимо онога што улаже држава. То је показатељ и стимулус мени да истрајем у настојањима да Влада Србије издвоји значајно већа средства. То наши научници, наставници и подмладак очекују и заслужују“, поручио је Јовановић.

Министар просвете изразио је уверење да ће ђаци из Србије у наредном ПИСА тестирању напредовати до средњег нивоа додавши да је то могуће изменом система образовања, приступа образовном процесу и односа према образовању које није потрошња него инвестиција.

„Ако инвестирамо можемо и с правом да очекујемо резултате који ће дати значајно боље место образовном систему. Ми можемо, имамо капацитете, само морамо да се организујемо“, рекао је Јовановић.

Упитан колико је могуће променити систем образовања у Србији, посебно узевши у обзир неуспех болоњског процеса, Јовановић је објаснио да је у свим земљама образовни систем гломазан и крут и да га је тешко променити.

„Са сарадницима сам интезивирао поступак промене у образовању. Мој основни мотив јесте да убрзамо тај процес и ка томе су усмерене моје свакодневне активности. Сутра имам састанак са директорима око 100 основних школа из Србије да непосредно поразговарамо о проблемима у образовању, како да га промене и подигну на виши ниво“, рекао је Јовановић.

Он је додао да без инвестиција и одговорности у њиховом спровођењу нема бољитка у образовном систему.

Министар Јовановић изјавио је да ће на следећој редовној седници Владе предложити да се за 10.000 студената са Блиског Истока и 500 из Кине омогући студирање у Србији.

Јовановић је новинарима рекао да је прошле недеље одржао састанке са представницима Владе Србије на ту тему, а да ће се кренути са реализацијом предлога уколико то Влада на седници и званично подржи.

Извор: РТС

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*