Kada nastavnici strahuju od đaka

petric

Opšti problemi iz društva prelivaju se i na decu i omladinu, pa je tako u porastu i trend nasilja u školama među vršnjacima, ali učenika prema profesorima, upozoravaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine

Profesori u školama nisu izuzeti od nasilja od strane svojih učenika, a poslednjih deset godina ono je u porastu. Najčešći vid nasilja koje profesori trpe od onih koje podučavaju jeste verbalno, koje postaje kontinuirano i pretvara se u psihičko nasilje koje trpe nastavnici i profesori, a značajno utiče i na kvalitet same nastave u takvim okolnostima, kažu u USPRV. Nisu, nažalost, retki ni sličajevi fičkog nasilja učenika nad zaposlenima u prosveti.

Pojačan pedagoški rad sa učenicima koji prave ovu vrstu problema često nije efikasan jer ih ne dotiče, a sledeća mera koja može da se primeni jeste izbacivanje učenika iz škola, što ponovo nije rešenje, kaže Petar Petrić koji je i profesor informatike SSŠ “Dr Radivoj Uvalić” u Bačkoj Palanci. On smatra da je stoga neophodno dozvoliti školi da vaspitava takvu decu primenom efikasnijih mera od onih koje se sada koriste kako bi se suzbilo ovakvo ponašanje.

Na ponašenje dece utiču negativne društvene promene, pa danas nastavnik nije više autoritet koji se poštujesmatra Petrić.

Petrić smatra da bi i saradnja sa centrima za socijalni rad i sa policijom mogla biti mnogo bolja, što sve dovodi do situacije da su nastavnici u strahu od pojedinih učenika.

Izvor: Kanal 9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*