Kako će se dalje menjati odredbe Zakona o radu?

radnici_6
Predstavnici sindikata najavili su da će odluku o eventualnom povratku za pregovarački sto o Zakonu o radu doneti naredne nedelje, nakon što im predstavnici Ministarstva privrede objasne pojedina predložena rešenja sa kojima sikdikalci nisu saglasni. Poslodavačka udruženja ističu da je izmena tog zakona neophodna i da je reč o sistemskom rešenju koje doprinosi podsticanju poboljšanja sveukupnog poslovnog ambijenta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S), Ljubisav Orbović, izjavio je da jučerašnji sastanak sindikalnih organizacija sa ministrom privrede, Sašom Radulovićem, ne znači njihov povratak u pregovore o Zakonu o radu i dodao da će odluka o tome biti doneta iduće nedelje.
„Razgovarali smo i dogovorili da nam pojasne šta se htelo pojedinim predloženim odredbama u zakonu, a kada to čujemo, odlučićemo tokom naredne nedelje kako ćemo postupiti dalje i da li ćemo se vratiti u pregovore“, kazao je Orbović  Tanjugu nakon sastanka u Ministarstvu privrede.
Ministarstvo je povodom tog sastanka saopštilo da je važno da se socijalnim dijalogom dođe do održivih rešenja u interesu radnika, poslodavaca i države.
Orbović je dodao da sindikati imaju primedbe na pojedine predloge Ministarstva privrede u zakonu, među kojima se neke odnose na fleksibilne oblike zapošljavanja, koji, kako je rekao, utiču na smanjenje prava zaposlenih.
Predstavnici tog sindikata, kao i UGS „Nezavisnost“, razgovarali su sa ministrom i o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju u Srbiji.
Reprezentativni sindikati dogovorili su intezivniju saradnju i održavanje redovnih sastanaka u predstojećem periodu, a naredni je zakazan za 2. decembar, kada će biti reči o tim preduzećima.
Na pitanje da li ostaju pri njihovom ranijem zahtevu za smenu ministra Radulovića, Orbović je rekao da to „ostaje kao alternativa“ i da se nastavlja prikupljanje potpisa za smenu u preduzećima u restrukturiranju, ali da će nakon što ministarstvo argumentuje predložena rešenja i nakon sastanka 5. decembra, sindikati odlučiti da li će predati zahtev za smenu.
Na taj sastanak, kako je istakao Orbović, pozvan je i ministar Radulović.
Sindikalni lideri su ranije najavili da će 5. decembra u Domu sindikata u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima poslovodstva i sindikata preduzeća u restrukturiranju, nakon čega će organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije i predati potpise za smenu Radulovića.
Radulović je izjavio da neće podneti ostavku zbog pritiska sindikata i da neće odustati od izmena Zakona o radu, a da je dijalog jedini način da se pronađe rešenje.
Sa njim se slažu i poslodavačka udruženja.
Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Milan Knežević, rekao je da ta asocijacija „podržava napore ministra privrede, Saše Radulovića, da razreši beznadežnu situaciju u srpskoj privredi“.
„Ministar Radulović se uhvatio u koštac sa godinama odlaganim a najvećim problemima srpske privrede – javnim preduzećima, firmama u restruktuiranju, neprivatizovanim i reprivatizovanim preduzećima“, izjavio je  Tanjugu Knežević.
On je ocenio da je ranije loše vođenje tog resora prouzrokovalo sadašnje „katastrofalno stanje u privredi“.
Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, složio se da je resorno ministarstvo dosledno u nastojanju da se reši problem preduzeća u restrukturiranju.
„Radni odnosi u sadašnjem zakonu su dosta neuređeni i on se mora prilagoditi, odnosno doprineti uslovima za poslovanje firmi“, rekao je Rajić, dodajući da je Zakon o radu jedan od sistemskih zakona koji se moraju unaprediti.
Rajić očekuje da će novi zakon smanjiti rad na crno, zaštiti prava radnika i uticati na poboljšanje stanja u privatnom sektoru.
On je upozorio da je od 2009. godine ugašeno više od 150.000 privrednih subjekata u Srbiji.
Komentarišući neslaganje sindikata sa nekim predloženim rešenjima, Rajić je rekao da su i poslodavci odstupili od nekih svojih ranijih zahteva i popustili u stavovima.
Jedan od primera je usaglašavanje oko rada na određeno vreme na dve godine, a prvobitni zahtevi su bili da to bude tri, rekao je on.
Ministar privrede Radulović je naveo ranije da je Zakon o radu izuzetno važna stvar za Srbiju i za sve građane i za oporavak privrede.
„Moramo da dovedemo u red radno zakonodavstvo, da ono bude u nivou prava koja postoje u Evropskoj uniji. Imamo razne odredbe u zakonu koje su jako loše, koje su doprinele gubitku radnih mesta i neotvaranju novih radnih mesta“, rekao je on.
Zadatak i cilj vlade je rast zapošljavanja, kazao je ministar i dodao da je Zakon o radu, zajedno sa drugim zakonskim rešenjima – o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju, ključan za oporavak srpske privrede.
Državni sekretar u Ministarstvu rada, Zoran Martinović, kazao je da je rad radne grupe nastavljen i nakon izlaska sindikata iz pregovora, i da očekuje da će za par dana biti gotov materijal za javnu raspravu.
On je naveo da će se nastojati u tome da se uvaže raniji stavovi sindikata oko nekih rešenja.
Prema njegovim rečima, osnovne izmene u zakonu odnose se na produžavanje rada na određeno vreme sa jedne na dve godine i na to da će otpremine biti isplaćivane samo za godine staža provedene na radu kod poslednjeg poslodavca.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*