Kako sačuvati dostojanstvo prosvetnih radnika

mediji1

U utorak 18.5.2021.godine održana je konferencija za novinare „Kako sačuvati dostojanstvo prosvetnih radnika“

Na konferenciji su govorile Biljana Lazić iz škole Lukijan Mušicki iz  SŠ „Lukijan Mušicki“ iz Temerina i Ljiljana Pantelić iz gimnazije „Stevan Puzić“ iz Rume.

Biljana Lazić je istakla da je direktor škole podneo ostavku još 1.aprila ali da još uvek nije određen VD što otežava funkcionisanje škole. Problem se javlja i u vezi sa izborom VD direktora. Kolektiv je podržao jednog kandidata a vrši se pritisak da se postavi neko drugi. Biljana je najavila da će se sindikatat koji predstavlja boriti da se glas zaposlenih poštuje.

Ljiljana Pantelić  je reklada gimnazija „Stevan Puzić“ ima tradiciju dugu 109 godina i iz nje je izašla čitava plejada uglednih naučnika i umetnika.  Rad u ovoj školi zasnivao se na principima poštovanja pravih vrednosti, što pomenuti rezultati i potvrđuju.

Kolektiv ove škole našao se  pred jednom nezavidnom situacijom, jer je skoro bio izbor direktora škole, u kome su učestvovala dva kandidata, oba člana kolektiva. Prvi kandidat koji radi u našoj školi 26. god. sociolog je po struci i ima zavidne rezultate u radu sa učenicima, dobio je dve trećine glasova kolektiva (61,3%), dok je drugi kandidat znatno mlađi i u našem je kolektivu 3. godine dobio manje od  jedne trećine glasova (27%). Na sednici Školskog odbora, drugi kandidat je dobio glas više, čime je izbor kolektiva zanemaren, jer su članovi lokalne samouprave i Saveta roditelja glasali po svojoj volji, ne uzimajući u obzir volju kolektiva koji treba da radi i koga treba da predstavlja neko ko nije njihov izbor. Moram da napomenem da sama procedura izbora direktora u školama nije dobro zakonski regulisana jer ne mora da  podržava mišljenje kolektiva koje kao u našem slučaju može biti preglasano jednim glasom npr.  člana Saveta roditelja koji na vaspitno obrazovni rad šalje svoje dete  članovima kolektiva, a ne poštuje njihov stav i odluku. Nakon odluke Školskog odbora, kolege koje su predstavljale nastavničko veće u Školskom odboru dale su ostavku na to mesto, jer su smatrali da je donešena odluka nemoralna.

Nadam se da će se naš problem rešiti i apelujem da se u školi kao instituciji koja se bavi vaspitanjem i obrazovanjem naše dece, neguju prave vrednosti, jer smo mi primer našoj deci.

Info USPRV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*