Коалиција Отворено о конкурсима: Кривичне пријаве против одговорних у Министарству просвете

ministarstvo-prosvete-678x382-1

Коалиција Отворено о конкурсима ОКО најавила је да ће поднети кривичне пријаве против одговорних лица у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и свих других који су учествовали у, како тврде, незаконитим радњама у вези са конкурсом за доделу средстава удружењима за програме из области предуниверзитетског образовања.

Иста коалиција реаговала је и након објављивања прелиминарне листе, а из Министарства просвете за Данас нису желели да коментаришу њихове наводе.

„На сајту Министарства просвете у среду је објављена коначна одлука којом ће се у износу од преко 10.000.000 динара подржати пројекти пет удружења чији је рад у потпуности непознат јавности, а која се годинама уназад појављују као добитници милионских износа на незаконитим и нетранспарентним конкурсима“, саопштила је Коалиција ОКО.

Ово је, подсећају, трећи пут да цивилно друштво скреће пажњу на континуирано “сливање” буџетског новца у руке овог малог круга повезаних удружења.

Наводе да је први пут је то учињено 2014. године, због њихове уплетености у аферу око поништеног конкурса Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Након тога су иста удружења на прошлогодишњем конкурсу Министарства за бригу о породици и демографију приходовала нешто мање од 130 милиона динара.

Сада се, овом одлуком, на коју није могуће уложити жалбу, Министарство просвете обавезало да ће им и оно исплатити вишемилионски износ.

„Будући да је, и поред указивања Коалиције “Отворено о конкурсима – ОКО” на вишегодишњу уплетеност ових пет удружења у конкурсне малверзације, Министарство просвете донело одлуку да их финансијски подржи, најављујемо да ћемо поднети кривичне пријаве против одговорних лица у Министарству и свих других који су учествовали у незаконитим радњама“, саопштили су из Коалиције Отворено о конкурсима – ОКО, коју чине: Асоцијација Дуга, Асоцијација Независна културна сцена Србије,БИРН Србија, Бечејско удружење младих – БУМ, Центар за европске политике (ЦЕП), Центар Живети усправно, ФемПлатз, Форум цивилне акције – ФОРЦА, Грађанске иницијативе, Иницијатива за економска и социјална права – А11, Кровна организација младих Србије (КОМС), Национална коалиција за децентрализацију (НКД), Рес Публика, Тим 42 и Транспарентност Србија.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*