Koja takmičenja donose poene osmacima

osmacitakmicenje530

Za upis u srednje škole ne računaju se bodovi sa takmičenja koja nisu u zvaničnom kalendaru Ministarstva prosvete. – Škole ne utiču na unos tih podataka

Zvanične liste želja za upis u srednje škole biće objavljene 3. jula (Foto D. Jevremović)

Slanje podataka o smerovima srednjih škola koje su mali maturanti naveli u listama želja – iz osmoletki u bazu podataka i natrag – obeležiće vikend da bi u ponedeljak u matičnim osnovnim školama osmaci mogli da provere jesu li njihove želje sa papira bez greške prepisane u elektronsku bazu. Dan kasnije, 2. jula, unosiće se eventualne ispravke, a zvanične liste želja biće objavljene 3. jula.

Da je i deci i roditeljima jasno da se želje i mogućnosti ne podudaraju uvek ilustruje primer iz Leskovca:

– Leskovački đaci su razmišljali o tome da svi odlikaši i vukovci konkurišu u elitnim beogradskim školama da vide šta bi bio epilog takvog postupka, pošto sistem omogućava da deca iz svakog dela Srbije u listi želja navedu koju god školu žele – prepričali su nastavnici iz ovog grada.

Zaista, šta bi se dogodilo kada bi se svi vukovci prijavili za upis u svega nekoliko najpopularnijih škola? Izvesno je da ne bi svi mogli da budu primljeni. Otuda uveravanja nadležnih iz Republičke komisije da će u prvi razred srednje škole biti upisani svi osmaci koji su obavili malu maturu i naveli 20 opredeljenja u listi želja – nisu dovoljna da otklone bojazan đaka da uspeh koji nose iz osnovne neće biti dovoljan da im osigura mesto u srednjoj školi za kojom žude.

– U startu je u srednjim školama bilo oko 10.000 slobodnih mesta više nego budućih prvaka, navode nadležni da nas uteše. Ali kojih mesta, najverovatnije onih koja ne interesuju đake – kaže nastavnica jedne beogradske osnovne škole i majka svršenog osnovca.

Ona je jedna među ko zna koliko roditelja koji su tražeći detaljnija objašnjenja o načinu bodovanja učenika za upis u srednje škole od direktora osmoletki dobili precizan odgovor:

– Priznaje se uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda. Na to se dodaje 20, 18 ili 14 poena za prvo, drugo, treće mesto koje je osmak osvojio na međunarodnim takmičenjima. Za nagrade sa republičkih takmičenja u organizaciji prosvetne vlasti i stručnog društva za određeni predmet (srpski, strani jezik, istorija, matematika, fizika, hemija…) osmaci dobijaju osam bodova za prvo mesto, šest za drugo i četiri za osvojeno treće mesto.

Škole nemaju uticaja na bodove sa takmičenja koji se unose u bazu podataka niti na njihovu izmenu. Te poene centralnoj bazi dostavlja Ministarstvo prosvete, a na osnovu obaveštenja koje dobija od stručnih društava koja organizuju nadmetanja.

Kome se treba obratiti u slučaju da na primer na listi nisu navedeni poeni sa takmičenja na kojem je đak osmog razreda osvojio neko od prva tri mesta – direktori kažu – ne znaju, a priznaju da su kao potencijalni problem prepoznali zbrajanje poena sa takmičenja.

– Ne računaju se bodovi sa takmičenja koja nisu u zvaničnom kalendaru i mislim da je to u redu, jer mora da postoji neka granica. Na primer, iako su naši osmaci na upravo završenom međunarodnom Kupu Matematičke gimnazije u Beogradu osvojili prvo mesto iz matematike i fizike njima se taj uspeh ne može računati za upis u srednju školu ni ove godine niti narednih godina, sve dok kup ne bude zvanično uveden u kalendar takmičenja Ministarstva prosvete – razjasnio je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

————————————————————–

Bodovi sa nadmetanja biće vidljivi 7. jula

Ako su osmaci samoinicijativno išli na međunarodno ili domaće takmičenje, a da u tome nije obavešteno odgovarajuće stručno društvo koje organizuje nadmetanja iz kalendara takmičenja Ministarstva prosvete – onda se osvojene nagrade ne računaju za upis u srednje škole. Računaju se isključivo prvo, drugo i treće mesto sa takmičenja za učenike osmog razreda koja se nalaze u zvaničnom kalendaru – objasnili su za „Politiku” u Ministarstvu prosvete.

Pojasnili su da sa evidentiranjem ovih poena direktori škola nemaju nikakve veze, jer diplome koje su đaci zavredeli resornom ministarstvu šalju stručna društva.

Izvor Politika

 

Jedan komentar na Koja takmičenja donose poene osmacima

  1. Ljilja kaže:

    Lično sam proverila, računaju se samo prvih troje na rang listama sa takmičenja, što zanači da samo troje prvoplasiranih dobijaju poene ne i ostala deca koja su dobila nagrade na takmičenjima. Što opet nema nikakvog smisla.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*