Koje probleme imaju osnovci i srednjoškolci: Škola najveća muka

skola

Čak 45 odsto srednjoškolaca u Srbiji kao svoj najveći problem smatra školu. Oni se žale da je obrazovni sistem loš, da je škola zastarela, da su previše opterećeni gradivom, da uče mnogo toga bespotrebnog, da profesori loše objašnjavaju, da su nepravedni…
Na drugom mestu đačkih problema je ljubav, a na trećem drugarstvo, pokazuje istraživanje Slobodana Malušića, specijaliste pedagogije i dugogodišnjeg direktora OŠ „Đura Daničić“ u Beogradu. Anonimna anketa, u kojoj je učestvovalo više od 1.200 srednjoškolaca iz cele Srbije, imala je samo jedno pitanje – od đaka se tražilo da navedu svoj najveći problem i da ga ukratko opišu.

Istraživanje je pokazalo da devet odsto učenika muče ljubavni problemi. Skoro sedam odsto anketiranih kaže da im je teško da nađu pravog druga ili drugaricu, ne dopadaju im se licemerstvo, zloba i zavist, dok pet odsto anketiranih kao najveći problem ističe nesporazume u porodici. Sličan procenat srednjoškolaca nezadovoljan je fizičkim izgledom, isto toliko kao svoj najveći problem navodi poroke (alkohol, kocku i drogu). Zanimljivo je da svega tri odsto đaka najviše muči to što nemaju dovoljno novca za izlaske, garderobu i što zbog toga ne mogu da imaju devojku ili dečka. Na začelju srednjoškolskih muka je strah od seksa i neželjene trudnoće, a šest odsto učenika reklo je da nema problema koji ne mogu sami da reše.

- Od svih problema koje su srednjoškolci naveli, skoro polovinu predstavlja škola, a svi ostali su im na drugoj strani. To govori da naše školstvo mora da se osavremeni i da prati život što je najbolji način da đacima škola postane manji problem i opterećenje. Njihov subjektivan osećaj je često objektivan problem škole, od preobimnog gradiva, zastarelih nastavnih sredstava i nefunkcionalnog obrazovanja – ukazuje Malušić.

Identično istraživanje Slobodan Malušić je ranije sproveo u osnovnim školama, a rezultati su pokazali da školski problemi i osnovcima zadaju najviše glavobolje.

- Osnovci na drugom mestu navode porodične probleme, dok je kod srednjoškolaca to ljubav, što je i logično. Ali i jedni i drugi veoma teško podnose svađe unutar porodice, nerazumevanje roditelja, zlostavljanje, zanemarivanje, razvod. Sve to ipak teže pada osnovcima, jer su mlađi i imaju veću potrebu da ih neko zaštiti, da im pokaže ljubav i toplinu – objašnjava Malušić.

I nastavnici ukazuju na lošu komunikaciju sa porodicama, što potvrđuje najnovije istraživanje našeg sagovornika o brigama koje muče srednjoškolske nastavnike. Svakog desetog anketiranog prosvetnog radnika brine što đaci imaju porodične probleme, što roditelji ne sarađuju sa profesorima, ne interesuju se za uspeh svoje dece, a često za neuspeh i loše ponašanje optužuju profesore… Ovo istraživanje je pokazalo da je škola najveći problem i nastavnicima, s tim što oni uzroke nezadovoljstva vide u nezainteresovanosti i nedostatku motivacije učenika.

I nastavnici odgovorni
„Nastavnici ne uviđaju da i oni mogu biti razlog zbog koga su učenici nemotivisani za učenje. Ako nastavnik ima dobru nameru, ako poštuje učenike kao ličnosti, ako predaje na zanimljiv način i uvodi novine u nastavu, đaci će rado dolaziti na takve časove i mnogo će naučiti. Samo takav nastavnik može biti autoritet svojim učenicima“, poručuje Slobodan Malušić.

danas.rs

2 komentara na Koje probleme imaju osnovci i srednjoškolci: Škola najveća muka

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*