Komentar: Veronauka

ivana-micevic_620x0

AKO se neko pitao po čemu će sigurno jednog dana Srđan Verbić ostati upamćen kao ministar prosvete, ovih dana dobio je i odgovor – po nameri da ukine veronauku! Druge stvari urađene za godinu i po njegovog mandata nisu izazvale ni upola ovoliko pažnje. A nije da nije značajnih promena – od uvođenja reda u tržište udžbenika, preko ubrzanog priznavanja diploma, pa do ideje da se vrati sufinansiranje na fakultete.Đačka odeljenja podeljena su na doslovce jednake polovine – onih koji uče veronauku i drugih koji idu na građansko vaspitanje. Utoliko je polemika oko ministrove ideje oštrija, jer je mnogo glasnih sa obe strane.

Predog da se umesto 12 godina veronauka i građansko vaspitanje uče u samo četiri razreda izneo je Verbić građanin, a ne Verbić ministar. I time je pokušao da stvori otklon od salvi kritika koje su usledile. Crkva koja je prethodno tražila da veronauka postane obavezan predmet, iza Verbićeve ideje vidi ideologiju i traži njegovu smenu. A ministrova građanska želja, zapravo je nalog stručnim telima da se pozabave ovim problemom. Njima je dopala ova vruća tema.

Oni će morati da stanu na nečiju stranu – crkve ili ateističke Srbije. Ili će biti na liniji poslednjeg ministrovog zahteva – da veronauka i građansko vaspitanje postanu jedan predmet, protiv čega će se verovatno pobuniti obe Srbije.

Možda bi poštenije bilo da je ministar, pre no što mu je na pamet palo da predmeti treba da se ukinu, probao da uvede red u ovu nastavu. Veroučitelji svakog septembra strepe da li će im biti produženi ugovori o radu. Udžbenike i nastavne programe za veronauku ne odobrava Nacionalni prosvetni savet. Ne zna se ni kakvi su efekti časova. Ali Verbić, ipak, misli da treba da se ukinu!

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Komentar: Veronauka

  1. Beočin kaže:

    Ovaj ministar sebi daje autogolove od pocetka mandata. Rodis se autistican i takva si vek vekova. Bože pogledaj Ga.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*