Konferencija za štampu USPRV 15.10.2021

konferencija-usprv

Kada je Ministarstvo prosvete, u dogovoru sa nadležnim zdravstvenim institucijama, razmatralo opcije za početak nove školske 2021/2022. godine pod pandemijskim uslovima, zaboravilo je na zaposlene u nastavi, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.
Prema rečima potpredsednika USPRV Joce Kopčića, „semafor“ model, koji je zaživeo među školarcima, nažalost ne može da nadomesti manjak nastavnog kadra sa kojima se škole u ovom momentu suočavaju.
„Nastavnici podjednako obolevaju od korone kao i đaci, ili su u izolaciji zbog zaraženog člana porodice. Za one koji imaju težu zdravstvenu sliku, karantin traje daleko duže od dve nedelje, a škole su sada dovedene u mat poziciju, jer ne mogu da nađu zamenu“  ističe Kopčić.
On je na današnjoj konferenciji za novinare naveo da čak ni studenti sa fakulteta nemaju želju da obuju nastavničke cipele, dodajući da se to posebno odrazilo na deficitarne predmete, kao što su matematika, fizika, biologija…
Iz USPRV pitaju resorno Ministarstvo da li trenutno stanje daje dovoljno jasno i jako upozorenje da je u trećoj po redu školskoj ‘kovid’ godini samo nastavljeno guranje problema pod tepih, a time i narušavanje kvaliteta nastave i urušavanje školskog sistema.
Član predsedništva USPRV Petar Petrić  je govorio o  nepoštovanju odredaba Posebnog kolektivnog ugovora u TŠ “9. Maj” iz Bačke Palanke, kao i o potpunom  fijasku po pitanju funkcionisanja inspekcijskih službi u ovom slučaju.
Naime, prilikom utvrđivanja zaposlenih koji postaju tehnološki viškovi, utvrđena je i javno objavljena Konačna rang lista zaposlenih za čijim radom delimično ili potpuno prestaje potreba. Uprkos tome direktor škole svojim rešenjem ne proglašava za tehnološki višak sa  10% norme  poslednjeg sa liste , već pretposlednjeg.
Obraćanje oštećenog  Školskom odboru škole, kao i Opštinskoj prosvetnoj inspekciji nije dalo rezultata. Školski odbor nije doneo nikakvu odluku povodom prigovora, a Opštinska prosvetna inspekcija je odgovorila da pomenuti slučaj nije u njenoj nadležnosti  već  da je to nadležnost inspekcije rada. Usledilo je obraćanje inspekciji rada, kao i prigovor Pokrajinskom sekretarijatu, odnosno Pokrajinskoj inspekciji. Obe inspekcije su takođe odgovorile kako one ne  kontrolišu poštovanje Posebnog kolektivnog ugovora.
Stoga se članovi SPR Bačka Palanka celokupnoj javnosti, kako i nosiocima poluga vlasti obraćaju sa sledećim pitanjima:

Koja inspekcija kontroliše primenu jednog tako važnog akta?

Da li je odlazak na sud prva, umesto poslednja opcija, kako bi trebalo da bude u jednom dobro uređenom društvu?

U međuvremenu se čeka razrešenje slučaja na sudu, jer je  tužba putem sindikalnog advokata već upućena prema školi  .

INFO služba USPRV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*