Конференција за штампу УСПРВ 15.10.2021

konferencija-usprv

Када је Министарство просвете, у договору са надлежним здравственим институцијама, разматрало опције за почетак нове школске 2021/2022. године под пандемијским условима, заборавило је на запослене у настави, кажу у Унији синдиката просветних радника Војводине.
Према речима потпредседника УСПРВ Јоце Копчића, „семафор“ модел, који је заживео међу школарцима, нажалост не може да надомести мањак наставног кадра са којима се школе у овом моменту суочавају.
„Наставници подједнако оболевају од короне као и ђаци, или су у изолацији због зараженог члана породице. За оне који имају тежу здравствену слику, карантин траје далеко дуже од две недеље, а школе су сада доведене у мат позицију, јер не могу да нађу замену“  истиче Копчић.
Он је на данашњој конференцији за новинаре навео да чак ни студенти са факултета немају жељу да обују наставничке ципеле, додајући да се то посебно одразило на дефицитарне предмете, као што су математика, физика, биологија…
Из УСПРВ питају ресорно Министарство да ли тренутно стање даје довољно јасно и јако упозорење да је у трећој по реду школској ‘ковид’ години само настављено гурање проблема под тепих, а тиме и нарушавање квалитета наставе и урушавање школског система.
Члан председништва УСПРВ Петар Петрић  је говорио о  непоштовању одредаба Посебног колективног уговора у ТШ “9. Мај” из Бачке Паланке, као и о потпуном  фијаску по питању функционисања инспекцијских служби у овом случају.
Наиме, приликом утврђивања запослених који постају технолошки вишкови, утврђена је и јавно објављена Коначна ранг листа запослених за чијим радом делимично или потпуно престаје потреба. Упркос томе директор школе својим решењем не проглашава за технолошки вишак са  10% норме  последњег са листе , већ претпоследњег.
Обраћање оштећеног  Школском одбору школе, као и Општинској просветној инспекцији није дало резултата. Школски одбор није донео никакву одлуку поводом приговора, а Општинска просветна инспекција је одговорила да поменути случај није у њеној надлежности  већ  да је то надлежност инспекције рада. Уследило је обраћање инспекцији рада, као и приговор Покрајинском секретаријату, односно Покрајинској инспекцији. Обе инспекције су такође одговориле како оне не  контролишу поштовање Посебног колективног уговора.
Стога се чланови СПР Бачка Паланка целокупној јавности, како и носиоцима полуга власти обраћају са следећим питањима:

Kоја инспекција контролише примену једног тако важног акта?

Да ли је одлазак на суд прва, уместо последња опција, како би требало да буде у једном добро уређеном друштву?

У међувремену се чека разрешење случаја на суду, јер је  тужба путем синдикалног адвоката већ упућена према школи  .

ИНФО служба УСПРВ

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*