Konkursom zaobilaze tehnološke viškove

strajk01_ras_foto-oliver-bunic_1000x0

Nastavnik Ivan Glišić već deset meseci ne uspeva da dopuni fond časova u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, pošto direktorka te škole ne želi da uvaži preporuku radne podgrupe za praćenje angažovanja zaposlenih u školama na nivou Školske uprave Beograd.
Škola je mimo saglasnosti Ministarstva prosvete raspisala konkurs za prijem u radni odnos dva nastavnika, iako Glišić i još jedna nastavnica te škole (koja je takođe tehnološki višak), mogu da budu angažovani na ova radna mesta. Škola se, kaže Glišić, poziva na činjenicu da je od Vladine komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje dobila zeleno svetlo za raspisivanje konkursa, ali je istovremeno prekršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jer o svojoj nameri da raspiše konkurs nije obavestila ni školsku upravu, niti Ministarstvo prosvete.

Nakon što je direktorka Muzičke škole „Kosta Manojlović“ Natalija Milojević odbila da uvaži preporuku radne podgrupe pri ŠU Beograd, Glišić se u novembru prošle godine obratio gradskoj prosvetnoj inspekciji. Inspekcija tek počekom marta ove godine izlazi na teren i nalaže školi da Glišiću odgovori na molbu. Međutim, niti je škola to uzradila, niti je inspekcija u predviđenom roku izvršila kontrolu naloženih mera. Ni nadležno ministarstvo nije reagovalo na činjenicu da je direktorka škole prekršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a Glišiću je savetovano da pravdu potraži na sudu. On se obratio dopisom ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, predsedniku radne grupe za tehnološke viškove u MP Milošu Blagojeviću i načelniku ŠU Beograd Dušanu Kićoviću, od koga je dobio usmeni odgovor da je školska uprava uradila sve što je mogla.

Komentar iz MŠ „Kosta Manojlović“ Danas nije dobio, već nam je poručeno da je direktorka na bolovanju i da će na postavljena pitanja odgovoriti kada se vrati. Zamenica direktorke nije bila raspoložena za razgovor.

U Ministarstvu prosvete potvrđuju za naš list da škola nije prihvatila preporuku radne podgrupe ŠU Beograd o dopuni norme i da je nakon toga ceo slučaj prijavljen inspekciji koja je naložila da se prijem u radni odnos izvrši u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Kažu i da „radna podgrupa nije dala saglasnost za raspisivanje konkursa jer se škola nije ni obratila za dobijanje saglasnosti po ovom osnovu“.

– Komisija Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje postupa nezavisno od radnih podgrupa Ministarstva prosvete i do ovog slučaja je došlo zbog neusaglašenosti procedura propisanih Uredbom o dobijanju saglasnosti za novo zapošljavanje i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ministarstvo prosvete je, u cilju prevazilaženja nastalog problema, dalo uputstvo radnim podgrupama koje će u narednom periodu biti primenjivano – navodi se u odgovoru Ministarstva, bez preciziranja šta to uputstvo podrazumeva.

Kako nezvanično saznajemo, prostor za manipulacije otvoren je zbog neusaglašenosti propisa, jer vladina komisija ne postupa po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja već po Zakonu o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru.

Dobrivoje Marjanović, član Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da je to nakaradno tumačenje zakona i da je u ovom slučaju evidentno da je škola „Kosta Manojlović“ prekršila zakon. Podseća da su škole obavezne da svakog meseca nadležnoj školskoj upravi dostavljaju obrazac sa potrebnim radnim mestima, te da zahtev za raspisivanje konkursa mora preko školske uprave i Ministarstva prosvete da bude prosleđen Vladinoj komisiji. On podseća na član zakona koji kaže da saglasnost za raspisivanje konkursa daje radna podgrupa za praćenje angažovanja zaposlenih. Marjanović ocenjuje da Ministarstvo očigledno „žmuri“ na dešavanja u MŠ „Kosta Manojlović“ i napominje da ovakvih slučajeva ima još. Navodi da Ministarstvo mora da reaguje i ukaže Vladinoj komisiji da se odobravanjem konkursa za radna mesta na koja mogu da budu angažovani tehnološki viškovi, krši zakon. Glišiću posle svega ostaje da pravdu potraži na sudu.

Ministarstvo i dalje ćuti o drugom stranom jeziku

Ministarstvo prosvete ni drugi dan ne odgovara na pitanje našeg lista da li će status drugog stranog jezika u osnovnoj školi biti promenjen i da li će se od naredne školske godine ocenjivati opisno ili brojčano. Iz Ministarstva smo dobili kratak odgovor da se „ocenjivanje drugog stranog jezika kao izbornog nastavnog predmeta vrši u skladu sa važećim Pravilnikom o ocenjivanju učenika“, odnosno da „to konkretno znači da se učenici u petom razredu ocenjuju brojčano“. Ističu da će, ukoliko se Pravilnik bude menjao, javnost biti obaveštena. Ovaj odgovor se međutim, odnosi na situaciju u osnovnim školama u ovoj školskog godini, a naše pitanje šta će biti od 1. septembra ostalo je bez odgovora. Podsetimo, zakon koji je usvojen u oktobru 2017, promenio je status drugog stranog jezika u izborni program, a on se ocenjuje opisno. Zbog toga je negodovalo Društvo za strane jezike, tražeći da izmenom zakona drugi strani jezik bude definisan kao obavezan predmet i da se ocenjuje brojčano.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*