Korupcija u prodaji udžbenika: Školama nude laptopove, procente, a ugovori tajna

dru-udybenici_530

Izdavači poklonima ubeđivali direktore i nastavnike škola u Srbiji da izaberu njihove knjige. Nemački “Klet” osvojio većinu škola

„KLET“, “Eduka” i “Novi logos”, svi u krajnjem vlasništvu nemačkog “Kleta”, osvojili su najveći deo tržišta udžbenika za osnovne škole na konkursu čije rezultate je objavilo Ministarstvo prosvete. Za većinu predmeta, posebno za niže razrede, ove tri izdavačke kuće samo menjaju mesta na prve tri pozicije.

A dok je Ministarstvo prosvete zbrajalo rezultate odabira udžbenika u školama, u Agenciji za borbu protiv korupcije održan je sastanak na kome je upozoreno na čitav niz prijava korupcije prilikom biranja đačkih knjiga. Izdavači direktorima i nastavnicima nude laptopove, seminare, procente od prodaje… Sklapaju se i tajni ugovori da će škole u naredne tri godine koristiti knjige određenih izdavača, koji, zauzvrat, ne štede časteći direktore ili nastavnike.

Prosvetnoj inspekciji dostavljen je spisak tridesetak škola kojima su izdavači nudili novac i nastavna sredstva za kupovinu njihovih izdanja. Izdavačka kuća “Novi logos” čak je tužila i ministra prosvete Srđan Verbića, jer im je narušio poslovni ugled. Naime, Ministarstvo prosvete poslalo je dopis školama u kojem se traži da škole sa izdavačima raskinu sve ugovore kojima su se obavezale da će u narednim godinama koristiti njihove knjige a zauzvrat dobiti tablet-računare. Došlo se do broja od oko 500 škola koje su sklopile pa raskinule ovakve protivzakonite ugovore.

- DOK je trajalo predstavljanje udžbenika po školama, nudili smo naša izdanja, ali gde god smo došli ili hteli da dođemo, dobili smo odgovor da su škole već izabrale udžbenike, pre roka – kaže Todor Ćuk, vlasnik “Nove škole”. – U nekoliko škola pitali su nas šta nudimo. Rekli smo im da nudimo dobre udžbenike, ali to očigledno nije dovoljno. Nudili smo školama i da jedan broj đaka, oni najugroženiji, dobije besplatne udžbenike, ali je “Klet” odmah reagovao i pisao svima da ne smemo to da radimo.
PUT DO ĐAČKE TORBE
PRE ovog konkursa postojalo je 78 licenciranih izdavača udžbenika, a na konkurs se prijavilo njih oko 30, kažu u Ministarstvu prosvete. Posle odabira udžbenika u školama, svi su dužni da donesu menice na deset miliona dinara, posle čega će, početkom maja, da bude formiran katalog udžbenika u kome se očekuje manje od 30 izdavača.

U jednoj zemunskoj školi rečeno im je, dodaje Ćuk, da su prošle godine izabrali udžbenike za naredne četiri godine, iako je to protivzakonito. Da korupcija vlada pri izboru udžbenika, potvrđuje i prof. dr Mićo Mitrović, autor izdavačke kuće “Saznanje” i profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Pojedine izdavačke kuće imaju ceo mehanizam korupcije. Neverovatno je koliko predstavnici izdavačkih kuća vuku direktore i nastavnike za rukav, nude, podmićuju. I onima koji bi pošteno da biraju teško je da se odupru tolikim pritiscima – tvrdi prof. dr Mitrović. – Već 30 godina organizujem takmičenja iz matematike, vodim decu na olimpijade, tako da poznajem većinu nastavnika fizike širom Srbije. Oni su mi pričali razne primere iz svojih škola.

Da korupcije i zloupotreba ima, svesni su i u Ministarstvu prosvete, ali kažu da se tržište polako stabilizuje. Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra, objašnjava da su sve prijave sumnjivog odabira udžbenika slali Agenciji za borbu protiv korupcije.

- Dobili smo informaciju da su nezakoniti ugovori o dodeli tableta nastavnicima raskinuti. Naša informacije bila je da su takvi ugovori sklopljeni u 105 škola, a Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila je da je reč o više od 500 škola – otkriva Šuvakov.

NISMO MONOPOLISTI

GORDANA Orlić, direktorka “Kleta”, tvrdi da monopol na tržištu udžbenika ne postoji:

- Ako tri izdavačke kuće imaju po 30, 18 i 20 odsto udela za isti predmet, to nikako ne može da se smatra monopolom. Monopol postoji kada postoji samo jedan prodavac koji je u mogućnosti da odlučujuće utiče na formiranje cena, a na strani potražnje nalazi se mnoštvo kupaca bez mogućnosti izbora drugog dobavljača i uticaja na cenu. U odnosu na prošlu godinu, za neke udžbenike smo izgubili deo tržišta, a za neke dobili.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*