Leskovačke škole nastavljaju sa radom iako ne ispunjavaju uslove

mreza-foto-i-mitic_620x0

IAKO četiri osnovne škole na području Leskovca nemaju dovoljan broj odeljenja i učenika da zadovolje kriterijume iz Uredbe Ministarstva prosvete, nova gradska odluka o mreži ovih obrazovnih ustanova ne predviđa promene, pa će sve 22 osnovne škole sa 65 izdvojenih odeljenja nastaviti da rade.

Gradska komisija je ocenila da postojeća mreža predstavlja optimalno rešenje, pa je – umesto pripajanja škola – predložila proširenje zajedničkih upisnih područja, kako bi se školama koje ne zadovoljavaju kriterijume pružila mogućnost da upišu veći broj dece.

U gradu na Veternici, inače, normativ Ministarstva da imaju najmanje 480 učenika i 16 odeljenja ne ispunjavaju osnovne škole u Velikoj Grabovnici, Orašcu, Predejanu i Bogojevcu. Zato je, kao jedna od mera, razmatrano i njihovo pripajanje drugim osmoletkama, ali je radna verzija Odluke o mreži obrazovnih ustanova izazvala veliko nezadovoljstvo stanovništva i komisiji su pristigle brojne peticije roditelja učenika koji podržavaju zahteve svojih mesnih zajednica da njihove matične škole zadrže taj status. Svi su bili saglasni u tome da bi, u suprotnom, škole izgubile svoj identitet i tradiciju dugu više od stotinu godina.

- Na konačnu odluku je najviše uticala razuđenost teritorije, jer se Leskovac prostire na 25 kvadratnih kilometara i ima 144 naseljena mesta – kaže član Gradskog veća zadužena za obrazovanje i sport Brankica Stamenković.

ROMI

RAZMATRANO je i gašenje gradske OŠ „Petar Tasić“ u kojoj 90 odsto učenika čine mali Romi, ali se od te mere protiv segregacije odustalo jer se ispostavilo da bi toj deci – shodno mestu življenja – odgovarala samo jedna od tri okolne škole, pa se ne može očekivati ravnomerniji raspored nego što je to sada slučaj.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*