Licence nazad ili protest u 700 škola

petar-blagojevic-strajk-gla

Šest dana ispred zgrade Vlade svoja prava traži troje nastavnika. Živadinu Disiću pružena lekarska pomoć zbog gladovanja

AKO se nastavnicima Živadinu Disiću i Petru Blagojeviću, koji već šest dana štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade, i njihovoj koleginici Smilji Janković danas ne vrate licence za rad, do okončanja sudskog spora, Unija sindikata prosvetnih radnika stupiće u štrajk. Ukoliko ishod sastanka u Ministarstvu ne bude pozitivan po kolege, u znak upozorenja, prvi čas u gotovo 700 škola u Srbiji neće biti održan.

Dvadesetak samostalno organizovanih kolega iz beogradskih škola u nedelju je došlo ispred zgrade Vlade, kako bi pružilo podršku Živadinu Disiću i Petru Blagojeviću. U međuvremenu, Disiću je pozlilo, pa je zbog srčanih problema hospitalizovan. Dvojicu prosvetnih radnika posetili su i predstavnici Ministarstva, a novi sastanak zakazan je za danas u 15 časova.

- Ministarstvu prosvete smo odredili rok da se našim kolegama napiše i izda rešenje, a od njegovog sadržaja zavisiće i da li idemo u štrajk ili ne – rekao je „Novostima“ Zvonimir Jović u ime Unije SPRS.

Petar Blagojević razgovarao je sa kolegama koji su došli da ga podrže, a, kako kaže, nije optimista u vezi sa najavljenim sastankom u Ministarstvu.

- Licenca mi je oduzeta i pre prvog ročišta na sudu. Iako je sud odbacio optužbu da sam fizički napao učenika, ja sam dobio otkaz i zabranu za rad. Ne nadam se više ničemu i sve mi je teže da se borim – kaže Blagojević.

OTKAZ PRE ODLUKE SUDA

NASTAVNICIMA istorije, tehničkog i hemije Živadinu Disiću, Petru Blagojeviću i Smilji Janković, iz Niša, Kragujevca i Temerina, oduzeta je licenca za rad zbog verbalnog i fizičkog sukoba sa učenicima i kolegama. Iako su na sudu dobili sporove u svoju korist, licenca za rad im je oduzeta i uručen otkaz. Svoju borbu da dobiju licence nazad, makar dok se sudski sporovi ne završe, Disić i Blagojević vode štrajkom glađu, dok Smilja protestuje sa njima, ali ne gladuje.

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA PROSVETE SA SINDIKALCIMA ZBOG PROFESORA KOJI ŠTRAJKUJU

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije razgovarali su danas sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti kako bi pronašli način da spreče urušavanje zdravlja nastavnika koji protestuju ispred Vlade Srbije. Kako je saopšteno Petar Blagojević na molbu predstavnika Ministarstva pristao da prekine protest i u ponedeljak dođe na sastanak, kako bi zajednički pokušali da nađu rešenje.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Licence nazad ili protest u 700 škola

  1. Miloš kaže:

    Opet termin „štrajk upozorenja“ opet termini „prvi časovi u prvoj i drugoj smeni“. Koji put po redu? Da li je do sada iz tih štrajkova upozorenja bilo ikakvih rezultata? Jesu li se u ministarstvu počešali po glavi. Sramota se nastavlja od strane sindikata. Opet bacanje prašine u oči. Kada će se konačno trgnuti iz tih stereotipnih „štrajkova upozorenja prvi i drugi čas u obe smene“ kada će se završiti potkupljivanje, ulizivanje, saradnja sa onima koji uništavaju obrazovanje i krenuti u ozbiljan ŠTRAJK, ozbiljno suprostavljanje onim koji vod celokupno obrazovanje? Kada će se sakupiti hrabrost i po cenu umanjenja plata, odbijanja, istrajati do pobede, sačuvati obraz, moral, stav. Ovako me postaje sramota što sam član sindikata. Sindikat se pretvorio u borbu za 12 procenata dodatka na platu, malo paketića za Novu godinu, cvetić za 8. mart i ovako neko štrajkovanje upozorenja. USPRS se polako pretvara u režimski sindikat, povlačimo se, ulizujemo, opraštamo obečano. Šta je sa potppisanim i dogovorenim terminima, platnim razredima, svetosavskim nagradama? Toliko se nadalo u Jasnu, toliko je bila svetla tačka dok nije postala predsednik a onda se i ona promenila. A sa kime i da se izbori kada su saradnici takvi kakvi jesu, kada nije većina takva kakva jeste, bori se za 12 procenata dodatka na platu i „štrajkova upozorenja“. Manite me više UPOZORENJA. Sa upozorenjima smo postali smešni sami prema sebi, ismevaju nas,sami smo to zaslužili sa našim stavovima, povlačenjima, ulizivanjima vlasti i ministrima. Kako su samo dočekali ministra Šarčevića, kao prosvetitelja, a samo priča, priča i ništa se nije dogodilo.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*