Lipkovski podržao direktora CPN-a

lipkovski
Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta prof. dr Aleksandar Lipkovski suprotstavio se juče odluci UO Centra za promociju nauke da smeni direktora Nemanju Đorđevića zbog javno izrečenih stavova oko spora crkva – darvinisti.

On naglašava da ne želi da se priključi nijednoj strani, da ima svoje lično mišljenje, ali da smatra da je svako slobodan da iznese mišljenje za koje ni u kom slučaju ne bi smeo da bude kažnjavan. Jer, dodaje, reč je o naučnom dijalogu, a ne o nametnutoj politici (bilo darvinista, bilo kreacionista).

– Uvek je žalosno, a sada kod nas i krajnje opasno, kad se politika meša u pitanja nauke, obrazovanja i naučnog dijaloga. Taj dijalog moraju da vode stručnjaci, profesionalci, oni koji su svoj život posvetili razvoju nauke i obrazovanja i njihovom unapređivanju. Jer, u pitanju teorije evolucije važno je da ne bude ideologije, već samo razmene argumenata. Nažalost, napad politike na nauku i obrazovanje eskalira. U ovom slučaju, tvoje stanovište (lično i institucionalno) proglašava se za problematično, ali ne od strane pozvanih stručnjaka koji umeju da vode naučni dijalog, već od strane političara čiji opstanak zavisi od realizacije političkih dogovora – navodi dr Lipkovski u pismu Đorđeviću.

Podsetimo, direktor CPN-a smenjen je nakon autorskog teksta objavljenom u našem listu, u kojem je, obraćajući se ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, reagovao na peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije i pozvao na zaštitu nauke od ovakvih inicijativa.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*