Sektor prosvete stavljen pod ingerenciju Ministarstva unutrašnjih poslova, nastavnici strahuju od komandnog upravljanja

madjarska_prosveta

Umesto da prosveti obezbedi samostalno ministarstvo, Vlada Mađarske taj resor prispaja MUP-u.

Iako su prosvetari očekivali da ni nova Orbanova vlada neće izaći u susret njihovom zahtevu za samostalno ministarstvo, iznenadila ih je odluka da nadležnost nad prosvetom dodeli Ministarstvu unutrašnjih poslova, prokomentarisala je Eržebet Nađ iz Demokratskog sindikata prosvetnih radnika, a prenosi portal Mérce.

Za takvu odluku Vlada nije ponudila argument, rekla je Nađ i izrazila bojazan da se prosveti sprema isti tretman koji je dobio sektor zdravstva, što bi, u prevodu, značilo da nema ništa od poboljšanja položaja prosvetnih radnica i radnika.

„Plašimo se da će nam zabraniti davanje otkaza, da će nas premeštati i slično. Ali takve komandne metode nisu prava rešenja, one mogu samo privremeno da prikriju stvari“, izjavila je Eržebet Nađ.

Nađ svoje pretpostavke bazira na poteze Vlade u drugim sektorima. Tako je prošle godine u martu promenjen pravni status medicinara koji je rezultirao, između ostalog, rastom jaza između plata lekara i drugih medicinskih radnika, ograničavanjem prava na štrajk i zabranom sklapanja kolektivnog ugovora.

Prosvetari su već imali prilike da se upoznaju sa ograničavanjem prava na štrajk. Nakon njihovog štrajka upozorenja koji je održan krajem januara, Vlada Mađarske je donela uredbu kojom je „de fakto onemogućila pravo na štrajk“ nastavnicima.
Podržite nas!
Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

Podsetimo, mađarski prosvetari su još prošle godine u oktobru započeli pregovore sa Vladom oko poboljšanja uslova rada koje su nedostojanstveni. Ilustracije radi, plate im se obračunavaju prema minimalcu iz 2014. godine i to bez garancije realne vrednosti, što, pored toga što čini plate veoma niskim u celom sektoru, nastavnicima na početku karijere spušta platu ispod aktuelnog zakonskog minimuma. Uz platu od kojeg ne može da se živi nastavnici su takođe preopterećeni količinom posla.

Pregovori koji nisu davali rezultate krajem januara su dopunjeni štrajkom upozorenja, a zatim različitim štrajkačkim aktivnostima, koje su prosvetni sindikati pauzirali krajem marta, uoči parlamentarnih izbora. Izbori su prošli, vladajuća koalicija ostala je ista, a, kako izgleda, ostao je isti i njen stav prema prosveti.

Demokratski sindikat prosvetnih radnika se nakon izbora obratio u otvorenom pismu „budućem premijeru Mađarske“, u kojem skreće pažnju na važnost povećanje plata, smanjenje obima posla i uspostavljanja samostalnog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za sektor prosvete.

Odluci da se prosveta prispoji MUP-u prethodilo je nekoliko za nastavnike negativnih i kažnjavajućih odluka Vlade.

Tako je tokom aprila desetine hiljada prosvetara dobilo poziv da organizuju i vode letnje kampove za decu, odnosno da rade za vreme godišnjih odmora. Za rad tokom godišnjeg odmora u obrazovnim kampovima neće dobijati platu adekvatnog iznosa u novcu, već bon sa kojom mogu da kupe hranu u CBA marketima u vrednosti od 79 evra.

Zajednički štrajkački odbor dvaju reprezentativnih sindikata planira da nastavi da pregovara sa novom Vladom.

Izvor: https://www.masina.rs/

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*