Mala matura: Testovi školama stižu mejlom?

dru-matura

Ministar prosvete predlaže da se ukine centralizovano štampanje testova za malu maturu, i da se oni iz Ministarstva šalju elektronskom poštom i štampaju u školama na dan polaganja
DA bi bile sprečene krađe testova i druge malverzacije, priprema se sasvim drugačija organizacija male mature. Ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović predlaže ukidanje centralizovanog štampanja testova, čime će se smanjiti broj tačaka u kojima bi testovi mogli da „procure“.
On je izjavio da bi testovi iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja trebalo da se šalju školama nekoliko sati pred samo polaganje. Svaka škola bi štampala pitanja i delila ih učenicima. A prof. Jovanović najavio je da bi tog dana, kada deca polažu, testovi bili i sastavljeni. Komisija za izradu zadataka sedela bi u Ministarstvu i tek završene testove prosledila bi elektronskom poštom. Tako bi bila obezbeđena zaštita od „provaljivanja“ pitanja i odgovora. On najavljuje i da bi to bilo rađeno u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i pod kontrolom MUP.

Za ovakav model polaganja mature prosvetni radnici kažu da bi mogao da bude dobar, ali je u Srbiji neprimenjiv. Mnoge seoske škole nemaju tehničku opremu. Desetinama su blokirani računi, pa su ostali čak i bez fiksnog telefona, a internet nikada nisu ni imali. Ovakav model organizacije mature, kažu, primenjuje se u Francuskoj i mogli bismo i mi da ga uvedemo, ali za nekoliko godina.

- Ne treba žuriti i rešavanjem jednog pitanja stvarati nove probleme – upozorava prof. dr Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. – Dovoljno je samo da sistem zakaže u nekim školama i da deca ne dobiju testove na vreme i već ćemo imati ogroman problem. Sadašnje stanje informatizacije u školama je takvo da to ne možemo realizovati. Matične škole imaju internet i dobro su opremljene, ali je situacija sasvim drugačija u isturenim, seoskim odeljenjima.

Sa stavom prof. Ivića slaže se i Olivera Krupež, nastavnik u OŠ „Milica Pavlović“ u Čačku i predsednik Aktiva profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga.

PROBLEMI
U OKVIRU projekta „Digitalna škola“ 2.910 školskih objekata dobilo je kompjutere. Među njima je 1.321 mala, uglavnom seoska škola, koja je dobila laptop. Mnogi od tih objekata nemaju internet.

- U našem okrugu škole su solidno opremljene, ali imali smo nedavno slučaj, recimo, da je jedna oluja ostavila selo bez struje. Takva situacija bi stopirala polaganje mature – smatra ona.

- Škola u kojoj radim, na primer, ima 150 osmaka, i ako uzmemo u obzir da test ima oko 15 stranica, bilo bi potrebno da se materijal štampa nekoliko sati na nekoliko štampača.

Ona upozorava i na hakovanje i na to da je nekoliko sati više nego dovoljno za upad u školski računar i „provaljivanje“ testova.

A da je ova ideja nerealna za skoriju budućnost, smatra Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

- Mnoge škole po Srbiji nemaju ni mokri čvor, a nema ni para da im se on obezbedi – kaže Matijević.

- Ovo je priča koja može da se primeni u Beogradu.

Izvor Novosti

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*