Manjak prosvetnih inspektora u školama u Vojvodini

kompjuter_tastatura

Osam opština na teritoriji Vojvodine nema nijednog prosvetnog inspektora, a još 15 škola ih nema dovoljno. Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, opštine Vrbas, Kovačica, Opovo, Plandište, Sremski Karlovci, Beočin, Bački Petrovac i Irig nemaju zaposlene prosvetne inspektore. Pošto u „nepokrivenim“ opštinama nije organizovan inspekcijski nadzor, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje iz Novog Sada često šalje svoje inspektore na teren i to o trošku lokalnih samouprava.
S pomenutim opštinama Sekretarijat je zaključio ugovore o organizovanju neposrednog inspekcijskog nadzora – kažu u Sekretarijatu. Tako će, na primer, troškovi inspekcijskog nadzora u Opštini Vrbas u 2016. godini iznositi oko 600.000 dinara. Kako nije reč o malim sredstvima, resorni vojvođanski sekretarijat ukazuje na to da je popunjavanje radnih mesta za prosvetne inspektore neophodno za kvalitetan i efikasan rad prosvetnih ustanova.

- Umesto da troše znatna sredstva za plaćanje inspekcijskih nadzora, ukazujemo na to da su opštinske uprave u zakonskoj obavezi da popune upražnjena mesta premeštajem ili raspoređivanjem osoba koje ispunjavaju uslove za poslove prosvetnog inspektora ili na drugi način – naglašavaju u Sekretarijatu.

Zakonom je propisano da inspekcijski nadzor nad radom prosvetnih ustanova obavlja opštinska, odnosno gradska uprava. Međutim, predsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije u Novom Sadu Jasminka Marić ukazuje na pojavu da lokalne vlasti u nekim opštinama, u zavisnosti od toga koja su politička opcija, sprovode pritisak na prosvetne inspektore.

- Zato bi struka trebalo da postavlja inspektore koji bi onda za svoj rad bili odgovorni pokrajini ili ministarstvu, a ne gradonačelniku – upozorava Marićeva.
Izvor: 021

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*