Manje je više

mediji-3

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće prostest u sredu, 16. juna 2021 godine ispred Vlade Srbije sa početkom u 12 časova.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare Unija će ponovo skrenuti pažnju javnosti na goruća pitanja na koja Ministarstvo još nije dalo odgovor, a to su pitanje formiranja odeljenja, načina na koji će biti organizovana nastava od 1. septembra 2021. godine, kao i konačno funkcionisanje berze rada “Dositej”.

Potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Joca Kopčić podsetio je da Stručno uputstvo o formiranju odeljenja datira još od perioda kada je bilo dovoljno dece. Međutim, kako je istakao, nekoliko godina unazad, usled migracija, škole u manjim i pograničnim sredinama suočavaju se sa očuvanjem odeljenja. “Unija će insistirati na izmeni zakona i Stručnog uputstva po pitanju maksimalnog broja učenika u odeljenju, jer je zabrinjavajući podatak o broju nastavnika koji ostaju bez norme, zbog ovog problema. Ugašena škola znači ugašen život lokalne sredine ”, ističe Kopčić.

Kadrovski problemi potresaju ovih dana osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Kneževcu i “Stevan Knićanin” u Knićaninu.

Prema rečima predsednika sindikata prosvetnih radnika Novi Kneževac, Nenada Nedeljkovića trenutni rukovodilac škole Svetlana Jeftić Tamaš i predstavnici tamošnje vlasti ne govore istim jezikom i zbog otpora koji sadašnja direktorka pruža, škola trpi pritiske po pitanju finasija. Uskraćen je deo novca koji je potreban za funkcionisanje škole,  ta ustanova suočavlaa sa dugovanjima za struju, telefon, komunalije, kao i za prevoz dece do područnih odeljenja. S obzirom na to da je konkurs za odabir direktora škole raspisan u dva navrata, a da se problemima ne nazire kraj, Nedeljković ističe da će se sindikat boriti za očuvanje osobe koja je svojim radom zaslužila punu podršku svih zaposlenih.

Još uvek aktuelni direktor škole “Stevan Knićanin” u Knićaninu Zoran Spasić navodi da ni u toj ustanovi nije bolja situacija s obzirom na to da se kao rukovodilac škole nameće osoba koja nije dobila većinu u kolektivu. Premda je konkurs sa kompletnom dokumentacijom realizovan po Zakonu, postoji bojazan da ignorisanje mišljenja kolektiva u toj školi može negativno da se odrazi na dalje funkcionisanje i kvalitet obrazovanja dece. “Odgovornost u ovom slučaju će biti na pokrajinskom sekretaru, jer će on dati konačnu reč. Mi se nadamo da će rešiti onako kako je najbolje za školu”, dodaje Spasić.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine očekuju partnerstvo sa Ministarstvom nauke, prosvete i tehnoločkog razvoja i nadaju se da će sadašnji ministar Ružić naći vremena za rešavanje ovih, gorućih problema. U suprotnom, prosvetni radnici će izaći na ulicu u masovnijem broju. Kako je najavljeno, novi protest planiran je za 31. avgust 2021. godine u Beogradu.

infousprv

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*