Мање је више

mediji-3

Унија синдиката просветних радника Србије организоваће простест у среду, 16. јуна 2021 године испред Владе Србије са почетком у 12 часова.

Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре Унија ће поново скренути пажњу јавности на горућа питања на која Министарство још није дало одговор, а то су питање формирања одељења, начина на који ће бити организована настава од 1. септембра 2021. године, као и коначно функционисање берзе рада “Доситеј”.

Потпредседник Уније синдиката просветних радника Војводине, Јоца Копчић подсетио је да Стручно упутство о формирању одељења датира још од периода када је било довољно деце. Међутим, како је истакао, неколико година уназад, услед миграција, школе у мањим и пограничним срединама суочавају се са очувањем одељења. “Унија ће инсистирати на измени закона и Стручног упутства по питању максималног броја ученика у одељењу, јер је забрињавајући податак о броју наставника који остају без норме, због овог проблема. Угашена школа значи угашен живот локалне средине ”, истиче Копчић.

Кадровски проблеми потресају ових дана основне школе “Јован Јовановић Змај” у Новом Кнежевцу и “Стеван Книћанин” у Книћанину.

Према речима председника синдиката просветних радника Нови Кнежевац, Ненада Недељковића тренутни руководилац школе Светлана Јефтић Тамаш и представници тамошње власти не говоре истим језиком и због отпора који садашња директорка пружа, школа трпи притиске по питању финасија. Ускраћен је део новца који је потребан за функционисање школе,  та установа суочавлаа са дуговањима за струју, телефон, комуналије, као и за превоз деце до подручних одељења. С обзиром на то да је конкурс за одабир директора школе расписан у два наврата, а да се проблемима не назире крај, Недељковић истиче да ће се синдикат борити за очување особе која је својим радом заслужила пуну подршку свих запослених.

Још увек актуелни директор школе “Стеван Книћанин” у Книћанину Зоран Спасић наводи да ни у тој установи није боља ситуација с обзиром на то да се као руководилац школе намеће особа која није добила већину у колективу. Премда је конкурс са комплетном документацијом реализован по Закону, постоји бојазан да игнорисање мишљења колектива у тој школи може негативно да се одрази на даље функционисање и квалитет образовања деце. “Одговорност у овом случају ће бити на покрајинском секретару, јер ће он дати коначну реч. Ми се надамо да ће решити онако како је најбоље за школу”, додаје Спасић.

Из Уније синдиката просветних радника Војводине очекују партнерство са Министарством науке, просвете и технолочког развоја и надају се да ће садашњи министар Ружић наћи времена за решавање ових, горућих проблема. У супротном, просветни радници ће изаћи на улицу у масовнијем броју. Како је најављено, нови протест планиран је за 31. август 2021. године у Београду.

инфоуспрв

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*