Matić: Škole s računarskom mrežom za savremenog đaka

matic

Srbija će u 2021. godini nastaviti s projektom izgradnje lokalne računarske mreže u školama i planirano je da se tom mrežom pokrije još 500 osnovnih škola, a zajedno sa isturenim odeljenjima oko 900 školskih objekata, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunukacija Tatjana Matić.

Navodi da je u 2020. sa završetkom prve faze tog projekta, koji se sprovodi zajedno sa Ministarstvom prosvete, 930 objekata dobilo lokalnu računarsku mrežu.

Time je obezbeđeno da više od 46 odsto učenika u našoj zemlji ima mogućnost praćenja nastave pod mnogo kvalitetnijim tehnološkim uslovima, ističe Matić u izjavi za Tanjug.

Imajući u vidu paralelne projekte razvoja telekomunikacione infrastrukture odnosno širokopojasnog interneta, navodi, veoma je važno omogućiti školama i savremena sredstva za rad.

Koliko su ona potrebna, najbolje se videlo u periodu najveće krize izazvane kovidom 19, kada đaci nisu išli u školu, već je nastava izvođena onlajn.

Sa završetkom projekta ulaganja u lokalnu računarsku mrežu i povezivanjem na optiku što bi po našem planu trebalo da se desi do 2025. godine i opremanjem škola adekvatnom informacionom opremom koje izvodi Ministarstvo prosvete, imaćemo drugačije škole, po meri savremenog đaka, naglasila je ministarka.

Matić kaže da je ranije, pa i kada su počeli razgovori dva ministarstava o tom projektu, jedan od glavnih kontraargumenata bilo to da je nastavnom osoblju teško da se adaptira na savremene uslove.

A onda smo u vreme pandemije bili svedoci da je sve moguće i da se i oni dobro snalaze, dodala je ona.

Tada su viđene prednosti novog sistema koji treba dodatno da se unapredi, navodi Matić dodajući da pored izgradnje informatičke infrastrukture u školama treba da se povećaju i kapaciteti nastavnika, na čemu uveliko radi Ministarstvo prosvete.

 

Izvor: Tanjug

 

Jedan komentar na Matić: Škole s računarskom mrežom za savremenog đaka

  1. dipl.ing kaže:

    ‚‚jedan od glavnih kontraargumenata bilo to da je nastavnom osoblju teško da se adaptira na savremene uslove.‚‚?!
    Godinama unazad profesori rade na računaru i svaljivati na nastavno osoblje krivicu za neuvođenje kvalitetnije opreme i interneta je besmisleno. Ministarka je nestručna za oblast telekomunikacija. Za ovu granu elektrotehničke nauke osposobljeni su stručnjaci-diplomirani inženjeri sa elektrotehičkog fakulteta, koji su priznati svuda u svetu, osim u sopstvenoj državi u kojoj su potpuno skrajnuti.
    Nestručni kadrovi su u svim javnim preduzećima…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*