Матић: Школе с рачунарском мрежом за савременог ђака

matic

Србија ће у 2021. години наставити с пројектом изградње локалне рачунарске мреже у школама и планирано је да се том мрежом покрије још 500 основних школа, а заједно са истуреним одељењима око 900 школских објеката, каже министарка трговине, туризма и телекомунукација Татјана Матић.

Наводи да је у 2020. са завршетком прве фазе тог пројекта, који се спроводи заједно са Министарством просвете, 930 објеката добило локалну рачунарску мрежу.

Тиме је обезбеђено да више од 46 одсто ученика у нашој земљи има могућност праћења наставе под много квалитетнијим технолошким условима, истиче Матић у изјави за Танјуг.

Имајући у виду паралелне пројекте развоја телекомуникационе инфраструктуре односно широкопојасног интернета, наводи, веома је важно омогућити школама и савремена средства за рад.

Колико су она потребна, најбоље се видело у периоду највеће кризе изазване ковидом 19, када ђаци нису ишли у школу, већ је настава извођена онлајн.

Са завршетком пројекта улагања у локалну рачунарску мрежу и повезивањем на оптику што би по нашем плану требало да се деси до 2025. године и опремањем школа адекватном информационом опремом које изводи Министарство просвете, имаћемо другачије школе, по мери савременог ђака, нагласила је министарка.

Матић каже да је раније, па и када су почели разговори два министарстава о том пројекту, један од главних контрааргумената било то да је наставном особљу тешко да се адаптира на савремене услове.

А онда смо у време пандемије били сведоци да је све могуће и да се и они добро сналазе, додала је она.

Тада су виђене предности новог система који треба додатно да се унапреди, наводи Матић додајући да поред изградње информатичке инфраструктуре у школама треба да се повећају и капацитети наставника, на чему увелико ради Министарство просвете.

 

Извор: Tanjug

 

Један коментар на Матић: Школе с рачунарском мрежом за савременог ђака

  1. dipl.ing каже:

    ‚‚један од главних контрааргумената било то да је наставном особљу тешко да се адаптира на савремене услове.‚‚?!
    Godinama unazad profesori rade na računaru i svaljivati na nastavno osoblje krivicu za neuvođenje kvalitetnije opreme i interneta je besmisleno. Ministarka je nestručna za oblast telekomunikacija. Za ovu granu elektrotehničke nauke osposobljeni su stručnjaci-diplomirani inženjeri sa elektrotehičkog fakulteta, koji su priznati svuda u svetu, osim u sopstvenoj državi u kojoj su potpuno skrajnuti.
    Nestručni kadrovi su u svim javnim preduzećima…

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*