Minimalna cena rada iduće godine 121 dinar po satu

4-palte
Naredne godine, minimalna cena rada u Srbiji biće povećana sa sadašnjih 115 dinara na 121 dinar po radnom času, odlučila je Vlada Srbije. Time je satavljena tačka na ovu temu, o kojoj se članovi Socijalno ekonomskog saveta, odnosno predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, nisu dogovorili, pa je, u skladu s važećim propisima, odluku donela Vlada Srbije.

Na osnovu ove odluke, minimalna cena radnog sata od 121 dinar, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, primenjivaće se od 1. januara sledeće godine.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da će se povećanje od 5,2 odsto odraziti na povećanje prosečne minimalne zarade te da će naredne godine minimalna mesečna zarada zaposlenog iznositi  najmanje bruto 28.430,5 dinara.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije i član Radne grupe za pregovore o minimalnoj zaradi Goran Milić ističe da su u sindikatu zatečeni odlukom Vlade Srbije o visini minimalne zarade za narednu godinu i da će oni koji za svoj rad primaju minimalnu zaradu mesečno od rada prihodovati nešto malo više od 21.000 dinara.

- Minimalna zarada za celu narednu godinu, a na osnovu odluke Vlade Srbije, biće  neto 21.054 dinara, a do te cifre se dolazi kada se 174 radna sata u mesecu pomnože sa cenom rada po satu od 121 dinar – kaže Milić. – To je u odnosu na sada važeću minimalnu zaradu od 20.010 dinara, uvećanje od svega 1.044 dinara po mesecu. Zatečeni ovom odlukom Vlade Srbije i naravno da se ne slažemo s njom, a na ovaj način se pokazalo da se ne poštuje ni novi Zakon o radu, koji je, da podsetim, smenio prošli baš zato što njegove odredbe nisu poštovane. Pretpostavljam da će to biti razlog da se donese novi zakon o radu, koji će dodatno pogoršati položaj zaposlenih u Srbiji, i tako u krug.

- Kao predstavnici sindikata nadali smo se da ćemo, uz zahtev za minimalnu cenu rada koja je utvrđena na osnovu odredbi sadašnjeg Zakona o radu  – 137,5 dinara po satu, uspeti da se vratimo u 2012. godinu, ali nismo uspeli. Umesto na SES-u odluku je donela Vlada Srbije, a naglašavam da se, praktično, sindikati i poslodavci nisu dogovarali jer dok smo mi naš predlog temeljili na argumentima i na Zakonu o radu, poslodavci su izašli sa stavom da ne treba menjati cenu rada, dok je Vlada Srbije bila bez određenog stava. Očekivali smo i da će biti ispoštovan dogovor da se ponovo sastanu predstavncii Radne grupe, ali umesto toga, stigla je ova odluka Vlade Srbije – rekao je Milić.

 D. Mlađenović

 

Neće biti dovoljno

Goran  Milić ističe da minimalna zarada koja će važiti naredne godine je­dno­stavno neće biti dovoljna za podmirivanje osnovnih potreba tročlane porodice u Srbiji. Po njegovim rečima, dosadašnja cena rada nije menjana od aprila 2012. godine, a od tada je inflacija 17 odsto, povećane su cene na malo, mnogo toga je poskupelo, pa je ovom odlukom devalviran standard radnika, a to će dovesti da se broj siromašnih iz dana u dan povećava.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*