Ministar Šarčević naložio nove izbore u školi u Veterniku

os_mihajlo_pupin_veternik

Ministar prosvete Mladen Šarčević nije dao saglasnost da direktorka OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku bude Teodora Mitić, dosadašnja direktorka, protiv koje je podnet niz prijava za kršenje zakona, a za čije imenovanje je saglasnost dala Pokrajina.

Grupa zaposlenih u ovoj školi duže od mesec dana pokušava da ukaže nadležnima na, kako kažu, niz nezakonitosti koje se odvijaju u ovoj ustanovi, a za koje optužuju direktorku. Ona je bila i jedna od tri kandidatkinje u izboru za direktora škole u novom mandatu.

U jeku izborne procedure dogodio se i slučaj mobinga, koji je prijavila jedna zaposlena. Ona je za 021 rekla da ju je direktorka psihički zlostavljala do trenutka eskalacije, te da je tražila pomoć školskog odbora. Tu pomoć nije dobila.

Međutim, grupa zaposlenih se pobunila zbog jednoglasne odluke školskog odbora da pruži podršku Teodori Mitić u novim izborima za direktora škole. Pošto su kontaktirali nadležne, prosvetna inspekcija Novog Sada izašla je na teren i ustanovila niz nezakonitosti u zapošljavanju, a za koje je odgovorna Teodora Mitić, kao direktorka. Među nezakonitostima je zapošljavanje ljudi na mesta nastavnika mimo norme i bez potrebnih kvalifikacija, kao i bez ikakve konsultacije i uvida u informacioni sistem „Dositej“, koji obrazovnim ustanovama služi za pregled slobodnih mesta, sistematizacije, tehnoloških viškova koji imaju prednost pri zapošljavanju itd.

Radna mesta koja su popunjena mimo zakona su, kako saznaje 021, mesto nastavnika matematike, informatike i medijatekara.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš potpisao je saglasnost za Teodoru Mitić pre izlaska na teren prosvetne inspekcije. Međutim, ministar prosvete nije dao konačnu saglasnost.

„Ministar je 5. juna doneo rešenje o ponovnom raspisivanju konkursa za direktora Osnovne škole ‘Mihajlo Pupin’ u Veterniku. Ministar nije imenovao za direktora Škole Teodoru Mitić, profesora engleskog jezika i književnosti, za koju je pokrajinski sekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice dostavio saglasnost, jer su uvidom u Zapisnik o inspekcijskom nadžoru koji je 8. maja godine u Školi izvršio prosvetni inspektor grada Novog Sada, utvrđene nezakonitosti u radu predloženog kandidata. U skladu sa navedenim rešenjem ministra, Školski odbor je u obavezi da raspiše ponovni konkurs za direktora Škole u skladu sa Zakonom“, navode u Ministarstvu prosvete za 021.

U Ministarstvu nisu dodali da li Teodora Mitić ima pravo da se ponovo kandiduje za direktora, s obzirom na to da su dokazane nezakonitosti u radu.

Kako saznajemo, grupa zaposlenih koja se inicijalno žalila nadležnim inspekcijama i zvanično je zatražila hitno reagovanje i smenu Teodore Mitić zbog uočenih nepravilnosti u radu.

Izvor: www.021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*