Ministarka najavila proteste sindikata

ana

Proučavamo mrežu škola u Srbiji i moraćemo nažalost da zatvorimo one u kojima ima jedan ili dva učenika, izjavila je večeras ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić na sastanku sa članovima Nemačko-srpske privredne komore u Beogradu.
Brnabić je ocenila da su za Srbiju ključne reforme u prosveti, zdravstvu i oblasti socijalne zaštite. Ona je ukazala da će reforme u prosveti voditi i smanjenju broja nastavnika. Kao jednu od novina Brnabić je najavila uvođenje informacionih tehnologija kao obaveznog predmeta od petog razreda.

Brnabić je istakla i da je u finalnoj fazi zakon o platama u javnom sektoru, uključuju zdravstvo, prosvetu i socijalne službe. Prema njenim rečima, obavljen je prvi krug razgovora sa sindikatima, ali nažalost neće biti moguće postići saglasnost sa svima.

Biće potrebno doneti političku odluku, ocenila je Brnabić i ukazala da su mogući i protesti pojedinih sindikata uprkos pregovorima.

Prema Brnabić, u finalnoj fazi je i zakon o platama zaposlenih u lokalnoj samoupravi i ona očekuje da on bude donet ubrzo posle uspostavljanja nove vlade.

Brnabić smatra i da je broj zaposlenih u javnoj administraciji u Srbiji dovoljno smanjen i da sada samo treba obezbediti da uštede koje su napravljene postanu trajne. Predsednik Upravnog odbora Nemačko srpske privredne komore Ronald Zeliger je poručio da članice tog udruženja veruju u
Srbiju i da smatraju da stvari idu u dobrom pravcu.

On je podvukao značaj uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji istakavši da je to važno za buduće generacije.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*