Ministarstvo prosvete: Proizvoljne ocene zaštitnika građana

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je večeras da se u saopštenju Zaštitnika građana Saše Jankovića oko male mature nalaze proizvoljne, neutemeljene i netačne ocene.

Janković je ranije danas saopštio da su prosvetni organi i organizacije, na čelu sa Ministarstvom prosvete, načinili ogromne nezakonitosti i propuste na štetu prava učenika u organizovanju završnog ispita za učenike osnovnih škola.

Iako su oni već svima očigledni, zaštitnik građana zvanično konstatuje propuste na štetu učenika, vladavine prava i obrazovnog sistema u nadi da će to pomoći suštinskim izmenama načina na koji se obavljaju poslovi državne uprave u oblasti obrazovanja, za šta su potrebne i personalne promene“, naveo je Janković.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, svojim ocenama, Zaštitnik građana je pokazao da mu nije strano da zadire u nadležnosti drugih organa i da daje ocene pre nego što su procesne radnje završene, što je nedopustivo.

U saopštenju se tvrdi da Janković do danas nije tražio zvaničan izveštaj o dešavanjima oko male mature ni od Ministarstva prosvete ni od Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita, a prema informacijama Ministarstva, ni od MUP-a i Ministarstva pravde.

„To otvara pitanje validnosti informacija do kojih je Zaštitinik građana došao i izvedenih tvrdnji“, navodi se u saopštenju u kome se podseća da se krađa testova za malu maturu dogodila bez krivice i odgovornosti Ministarstva prosvete.

U saopštenju se ističe i da je netačno da Ministarstvo nije blagovremeno reagovalo, već je, kako se navodi, reagovalo istog trenutka sa dobijanjem saznanja odnosno dokaza i uputilo ih nadležnim državnim organima na postupanje.

Ministarstvo prosvete i Republička komisija su, kako je saopšteno, reagovali na počinjenu krađu pravovremeno i uvek kada su imali bilo kakav dokaz, a iza donetih odluka stali su ugledom i kompetencijama stručni ljudi iz Republičke komisije.

Ministarstvo prosvete niti formira, niti štampa, niti distribuira testove, a štamparija koja je na tenderu dobila posao štampanja testova, u kojoj je došlo do provale, ugovorom se obavezala da će štampanje testova sprovesti u tajnosti i nepovredivosti, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode i da je Zaštitnik građana „prešao granice svojih ovlašćenja i umesto preporuka za koje je nadležan – daje savete i preporuke koje nisu deo njegovih ovlašćenja“.

Kako tvrde u Ministarstvu, ako Zaštitnik navodi da nešto nije urađeno po slovu zakona, mora da navede koji su članovi zakona prekršeni.

„Da li je stav Zaštitnika da je trebalo da ćutimo ili da odmah poništimo test na osnovu nematerijalnih dokaza? Komentarisati slučaj u javnosti bez bilo kakvih zvaničnih informacija je nedopustivo, a Zaštitinik građana to upravo čini“, smatraju u Ministarstvu.

U saopštenju se navodi i da je „frapantno da Zaštitnik građana minimizira krađu testova“.

„Oni koji su osmislili, planirali, organizovali i izveli krađu znali su šta kradu i zašto kradu. Njihov cilj nije bio uspeh učenika, nego materijalna i druga korist, a cilj Ministarstva je bio da se matura sprovede po propisu. Krađa je napravila problem, a mi smo ga rešili na najbolji način“, navodi se u saopštenju.

Blagovremenom akcijom MUP-a, kako se dodaje, kriminalane radnje su identifikovane i dobiće epilog pred sudom, preduzetim merama nakon krađe zaštićen je interes prosvete i učenika, a mala matura i upis u srednje škole vraćeni su u zakonske okvire.

„Ne dovodeći u pitanje kompetencije Zaštitnika o obrazovanju, prednost ipak treba da damo struci“, navodi se u saopštenju u kome se Janković poziva da poseti Ministarstvo prosvete i zvanično zatraži podatke o sprovedenom završnom ispitu.

Izvor Blic

Jedan komentar na Ministarstvo prosvete: Proizvoljne ocene zaštitnika građana

  1. ppetric kaže:

    Da nije tužno bilo bi smešno…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*