Ministrovanje Žarka Obradovića

U junu 2011. tvrdilo se da je lažiranje završnog ispita zabeleženo u 80 škola u Srbiji. Niko nije odgovarao. Naredne godine rečeno je da će na novom ispitu biti pooštrena kontrola.

“Zbog lažiranja prošlogodišnjih rezultata završnog ispita u 80 škola u Srbiji, biće pooštrena kontrola na predstojećoj maloj maturi, najavljuju u Ministarstvu prosvete.”
Blic, 24.4.2012. godine

Tokom avgusta 2011.godine ukinut je Sektor za srednje obrazovanje, koji je pored Sektora za osnovno i visoko, najvažniji u Ministarstvu. Na čelu drugih sektora u Ministarstvu prosvete su stranačke ličnosti, jedino je pomoćnik za srednje obrazovanje Bogoljub Lazarević bio čovek iz struke.
Školske klupe
Školske klupe

U aprilu 2012. ministar Obradović smenio je svog pomoćnika Slobodana Jaukovića, jer se suprotstavio strategiji obrazovanja o privatnim fakultetima. Ta strategija predviđa da studenti privatnih fakulteta dobijaju pravo na smeštaj i ishranu u studentskim domovima.

U junu iste godine opet problemi sa malom maturom. Pojedini roditelji tvrdili su da su se ispred škola prodavali testovi iz matematike, uprkos strogom čuvanju, i to za 1000 dinara. Nastavnici srpskog jezika bili su revoltirani, jer su na treninzima dobili uputstvo da se na maloj maturi priznaju i pravopisno nepismeni odgovori. Leto je obeležio i sukob predstavnika Ministarstva prosvete i Beogradskog univerziteta – Ministarstvo je insistiralo da se pomeri termin upisa za nedelju dana, a Beogradski univerzitet je tvrdio da bi takva odluka bila neozbiljna, jer je konkurs već objavljen na svim fakultetima.

U septembru, Prvo osnovno tužilaštvo utvrdilo je da nema elemenata za krivično gonjenje, zbog pojavljivanja testova završnog ispita iz matematike u uličnoj prodaji. To saopštenje je prenelo i Ministarstvo prosvete i nauke.

Srbiji preti isključenje iz PISA testiranja, najvećeg međunarodnog istraživanja u oblasti obrazovanja, objavljeno je u aprilu ove godine, jer je zakasnila da se uključi u tekući ciklus, koji je počeo u septembru prošle godine. Ministar je objasnio:

„Imamo problema zbog izuzetno malog budžeta i to je razlog što kasnimo sa isplatama. Ipak, odustajanje od PISA ne dolazi u obzir. U kontaktu sa Andreasom Šlajherom, visokim zvaničnikom OECD, saznao sam da nismo jedina zemlja koja usred ekonomske krize kasni, kao i to da ćemo moći naknadno da se priključimo.“
Blic, 10. april 2013. godine

Ministarstvo još nije obezbedilo novac neophodan za uključivanje srpskog PISA tima u ovogodišnji ciklus.

Poslednji skandal sa poništavanjem male mature još potresa Srbiju. Krivac je pronađen. Rečeno je da je to radnica “Službenog lista”, koja je iz štamparije, u brushalteru, iznela testove. Ministar Žarko Obradović još ne priznaje svoj deo odgovornosti.

Izvor: Istinomer

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*