Najavljena obuka je nesprovodiva i nespojivom sa prirodom posla koji obavljamo

upozorenje-530

SAOPŠTENjE

Najavljenim Protokolom o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama planirana je obuka za zaposlene u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja. Obuka obuhvata mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta. Obuku bi u skladu sa posebnim planom i programom sproveli policijski službenici.

Smatramo najavljenu obuku nesprovodivom i nespojivom sa prirodom posla, koji obavljamo. Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta sposobnog da proceni nivo rizika po učenike i zaposlene u školi.

U prilično teškim uslovima odgovorno radimo svoj posao i preko onoga što je predviđeno redovnom normom .

Upozoravamo nadležne da ne možemo i nećemo prihvatiti na sebe odgovornost za tako delikatnu situaciju, kao što je dojava o eksplozivnoj napravi u školi.

Pozivamo sve zaposlene da odbiju ovu prekonormnu obuku i da na sebe ne preuzimaju odgovornost za ono za šta nisu stručni i plaćeni.

Ministarstvo prosvete se do sada nije zvanično oglasilo povodom ovog protokola. Nadamo se da će obazrivije i odgovornije od MUP – a sagledati posledice prihvatanja i sprovođenja mera i obuka predviđenih protokolom MUP – a, te da će isti odbiti.

Protokolom se predviđa zaključavanje škola.

Obaveštavamo javnost i nadležne da smo od maja meseca ove godine zaključani, te ni ovu inventivnu meru ne možemo sprovesti više od ovoga što sprovodimo.

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*