Najmanje 124 odeljenja bez đaka

35850i1pol08

Najdramatičnije u mašinskim i građevinskim školama, zbog malog broja đaka direktori treba da spajaju srodna zanimanja ili da decu prebacuju u druge škole

Za tri dana počinje nova školska godina, a u srednjim stručnim školama širom Srbije je rasulo: zbog malog broja đaka, veliki broj nastavnika je ostao bez posla, škole ne mogu da formiraju odeljenja sa manje od 15 učenika, a direktori ne znaju na koji način da spoje odeljenja kako bi svi đaci ipak pošli u školu.Posebno je dramatična situacija u mašinskim, poljoprivrednim i građevinskim školama, jer pojedine, čak i u Beogradu, nisu imale nijednog upisanog đaka, a situacija se nije promenila ni posle avgustovske mature.

Da podsetimo, zbog „provaljenih” testova na maloj maturi u junu, prosvetne vlasti su odlučile da se đaci upisuju samo na osnovu uspeha u osnovnoj školi, što je za posledicu imalo prebukirane već „tesne” atraktivne škole i prazne klupe u školama za koje inače ne vlada veliko interesovanje. To je automatski značilo i da će veliki broj nastavnika ostati bez časova, a drugi će imati previše.

U Ministarstvu prosvete još sabiraju podatke o tehnološkim viškovima i nepopunjenim odeljenjima iako je školska godina na pragu. Forum srednjih stručnih škola Beograda (FSSŠB) je sakupio podatke iz Beogradskog, Nišavskog, Šumadijskog i Južnobačkog okruga, koji pokazuju da 124 odeljenja nema dovoljno đaka po zakonskom minimumu, što znači da će morati da budu ugašena.

Najdramatičnije je u mašinskim školama, gde je sa manje od 15 đaka čak 56 odeljenja, zatim slede poljoprivredno-prehrambene (23), pa građevinsko-geodetske škole (19 odeljenja), a na ovom spisku su još i drvne i šumarske, kao i tekstilne i kožarske škole. U pojedinim okruzima, svi tekstilni i kožarski smerovi su ostali bez i jednog đaka.

– Ovo je noćna mora i za roditelje i za nastavnike, jer niko ne zna da li će u ponedeljak biti nastave i u koje učionice će ući đaci koji su se prijavili za smerove koji su praktično ugašeni zbog malog broja đaka. Nikakvo obaveštenje još nije stiglo direktorima, jedino im je usmeno rečeno da nema formiranja odeljenja sa manje od 15 učenika – kaže za naš list Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola i nastavnik matematike i informatike koji nam je i dostavio podatke FSSŠB.

On kaže da direktori imaju dva izbora: ili da spoje srodna zanimanja ili da dete prebace u srodnu školu, što je možda i izvodljivo u Beogradu, gde ima više škola, ali kako to uraditi u Kragujevcu ili Nišu?

– Srbija će ostati bez majstora, ne mogu svi da budu bankari. Nastavnicima i roditeljima nije jasno zašto je Ministarstvo prosvete dozvolilo da se upiše toliki broj medicinskih sestara ili gimnazijalaca, a ne dozvoljava da se upišu varioci, stolari ili obućari. Najugroženije su građevinske škole, Kožarska, u Tekstilnoj je čak 17 tehnoloških viškova, od kojih su 13 nastavnika bez norme, koleginica mi kaže da ne spava noćima, jer više nema odeljenje – priča Antić.

Na pitanje šta će biti sa tim nastavnicima, on odgovara da ti ljudi niti imaju posao, niti mogu da ga nađu, ali će morati da dolaze u školu, popiju kafu i za to će primati platu, što uopšte nije tako lepo kako zvuči.

On dodaje i da avgustovska matura nije bitno promenila brojno stanje u ovim školama, jer je polagao mali broj đaka, u Beogradu čak manje od 80, tako da škole ipak nisu uspele da popune odeljenja kako su se nadale nakon fijaska na maloj maturi u junu.

Zorica Đoković, direktorka Drvo-art škole koja obrazuje đake za šumarstvo i obradu drveta, kao i za umetnost, kaže da su u ovoj školi ugašena sva tri profila trećeg stepena, da su tri nastavnika potpuno ostala bez časova, a 11 je izgubilo dobar deo norme.

– Mi smo škola koja ima najsavremeniju opremu, poslujemo sa ozbiljnom privredom, imamo partnere u Austriji i najsavremenije mašine, a nemamo đake. U čitavom Beogradu nije se upisao nijedan stolar. Ugasili su se stolari, tapetari i rasadničari, jer smo imali samo tri prijavljena đaka. Sve je ovo veliki stres i za roditelje i za đake, mi smo im predočili situaciju i oni su prešli na četvrti stepen, tako da školska godina kod nas može da počne – ističe Đoković.

Istovremeno, zbog poništene mature i velikog broja „vukovaca” najatraktivnije škole u Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu, Vranju, Kruševcu, Novom Pazaru i Leskovcu, bile su prinuđene da zatraže od prosvetnih vlasti otvaranje novih odeljenja ili proširenje postojećih.

Jedna od škola sa ovog spiska je Treća beogradska gimnazija, u kojoj će biti dva nova odeljenja, jer bi u suprotnom u učionicama bilo po 45 đaka. Ovde je za 120 mesta na prirodno-matematičkom smeru konkurisalo čak 180 vukovaca, a direktorka Dragana Vasić tvrdi da će biti mesta za sve, iako je škola već „tesna”.

Dodatno odeljenje od Ministarstva prosvete tražila je i novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj”, čiji direktor Radivoje Stojković, inače predsednik Zajednica gimnazija Srbije i član Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže da su do sada medicinske i ekonomske škole dobijale najbolje đake, a da su sada u prvi plan ponovo iskočile i gimnazije. Viška đaka ima i u većini medicinskih škola, dok su u gimnazijama na društveno-jezičkim smerovima problem rešili proširenjem odeljenja.

Izvor: politika.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*