Napadnut nastavnik u školi „Dragiša Mišović“ u Čačku: Otac učenika nasrnuo na njega jer nije hteo detetu da popravi ocenu

1693561766-1000022068-01-750x500

Jedan od roditelja đaka u OŠ „Dr Dragiša Mišović“ u Čačku napao je prvo verbalno, a potom i fizički nastavnika te škole, kako bi detetu popravio ocenu. Naša redakcija je kontaktirala direktorku škole i Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, dok direktorka nije bila u situaciji da priča, iz tužilaštva su rekli da će poslati odgovor.

Međutim, oglasio je i Sindikat obrazovanja Čačak.

„Pored mnoštva apela, upozorenja i najavljenih mera nastavlja se niz slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima. Najnoviji incident dogodio se u OŠ „Dr Dragiša Mišović“ u Čačku, kažu u SOČ.
Kako ističu, u petak, 21. juna, po dolasku na zakazani razgovor kod direktorke škole, roditelj Ž. Č. je prvo verbalno a zatim i fizički napao nastavnike ove škole.

„Nezadovoljan uspehom svog deteta, napravio je ozbiljan incident zbog koga je pozvana policija i ceo slučaj predat javnom tužiocu. Škola je održala sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, Nastavničko veće. Održani su i sastanci Školskog sindikata i Školskog odbora na kome su donete odluke i mere po kojima će se ubuduće postupati“, navode u SOČ-u.

Sa svim merama upoznati su organi upravljanja škole, Sindikat i Školska uprava, dodaju.

„Ceo slučaj dodatno komplikuju intervencije da se učeniku poprave ocene od strane gradskih čelnika, raznih ljudi sa uticajem na koje se roditelj prilikom incidenta i pozivao. Postavlja se pitanje kakva poruka se time šalje deci koja svoje obaveze uredno izvršavaju kao i njihovim roditeljima. Da li je danas bolje imati moćne i uticajne poznanike, nego biti vredan i predan učenju? Sindikat obrazovanja Čačak najoštrije osuđuje ovakav odnos prema prosvetnim radnicima. Pozivamo pre svega roditelje da u nastavnicima vide svoje najbliže saradnike u obrazovanju i vaspitanju njihove dece. Samo zajedničkim radom i međusobnim poverenjem možemo postići cilj, a to je stvaranje novih generacija uspešnih i dobrih ljudi. Zahtevamo od nadležnih institucija da ovakve i slične slučajeve što efikasnije procesuiraju“, naglašavaju.
Pored najavljenih izmena Krivičnog zakonika tražimo i izmene Protokola o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, konkretno član 4.3 i to u pravcu donošenja efikasnijih mera prilikom ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u obrazovnim ustanovama, dodaju.

„Neke od mera koje su neophodne su i prisustvo obezbeđenja na ulazu u školu, kao i insistiranje na zabrani dolazaka roditelja u školu tokom poslednje dve nedelje školske godine, što je Pravilnikom i predviđeno. Apelujemo na celokupnu javnost da se ujedini u stvaranju društvene svesti o značaju obrazovanja, o potrebi da škola bude bezbedno mesto za učenike i sve zaposlene“, zaključuju u SOČ- u.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*