Nastavljen štrajk u OŠ „Sveti Sava“ u Šapcu

strajk

U OŠ „Sveti Sava“ u Šapcu štrajk zaposlenih ušao je u drugi mesec a da se Ministarstvo prosvete nije oglasilo.

Od 27 zaposlenih njih 24 je u štrajku. Radi se o jedinstvenoj školi na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga za decu sa posebnim potrebama gde je sproveden konkurs za izbor novog direktora. Međutim, Ministarstvo prosvete bez ikakvog obrazloženja za v. d. direktora postavlja Aleksandru Urošević, koju kolektiv ne prihvata.

Zaposleni navode da je ona imala više povreda radnih i nastavnih obaveza, a pored ostalog i vređanje učenika kao i dostavljanje osetljivih podataka o romskoj deci. O svemu ovome obavešteni su i ministar prosvete Mladen Šarčević kao i premijerka Ana Brnabić, ali nikakve zvanične informacije ni reagovanja nema od nadležnih republičkih organa.

- Naša škola je u nezavidnoj situaciji duže od mesec dana jer ne dobijamo nikakav odgovor od Ministarstva. Mi ćemo istrajati u našim zahtevima sve dok ne dobijemo zakonsko rešenje. Takvo rešenje može biti jedino u skladu sa konkursom koji je u ovoj ustanovi sproveden, kaže Jelena Đurđević, nastavnica u OŠ „Sveti Sava“.

Pored nastavnika jedinstveni u ovim zahtevima su i roditelji dece koja pohađaju ovu školu. Oni nisu bili zadovoljni radom i ponašanjem Aleksandre Urošević u prethodnom periodu, i o tome postoje zapisnici, a obavešteno je i Ministarstvo.

Pritisci i pretnje otkazima
Tokom štrajka deca su pod budnim okom nastavnika, ali zaposlenima najteže pada ćutanje nadležnih organa koji treba da sprovode zakon, a u ovom slučaju i deca su žrtve birokratske zlovolje. Velikim delom to je i zbog odnosa republičkih vlasti prema jedinom opozicionom gradu. Tako ministar prosvete nije našao za shodno da prisustvuje velikim jubilejima Šabačke gimnazije i Biblioteke šabačke, koje su obeležile 180, odnosno 170 godina postojanja, što su za Srbiju veoma značajne godišnjice. Za ovo vreme v. d. direktorice vrši konstantne pritiske na zaposlene, čak je jednoj nastavnici zbog spajanja dva odeljenja najavila otkaz.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*