Nastavnici i stručni suradnici dobivaju status službene osobe

tuca6jul

Status službene osobe znači strože kazne za napadače, a dobit će ga oko 60.000 zaposlenih u školama. Podaci Ministarstva pravosuđa pokazuju kako je lani bilo 118 napada u školama Na sjednici Vlade u četvrtak će se naći prijedlog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, a jedna od izmjena uključuje i status službene osobe za nastavnike i stručne suradnike u javnim školama, te visokim učilištima.Potvrdili su nam to u Ministarstvu pravosuđa, a radi se o statusu koji nastavnici zahtijevaju već dulje vrijeme, još od slučaja čakovečkog nastavnika Franje Dragičevića kojeg su učenici izazivali i gađali kredama. – Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona prošao je javno savjetovanje te će uskoro biti upućen u daljnju proceduru Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, odnosno u prvo čitanje. Navedenim nacrtom predlaže se proširiti definiciju službene osobe i tako osigurati dodatnu kaznenopravnu zaštitu stručnom radniku koji obavlja poslove iz djelatnosti socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja. Stručnim radnikom koji obavlja poslove iz djelatnosti odgoja i obrazovanja smatra se stručni radnik koji obavlja takav rad u javnoj ustanovi te nastavnik i suradnik na visokom učilištu – pojasnili su iz Ministarstva za Večernji list.

Podaci Ministarstva pokazuju kako je lani zabilježeno 118 nasilnih ispada u školama na učitelje i nastavnike. Ako Sabor usvoji ove izmjene, status službene osobe dobit će oko 60.000 zaposlenih u školama. Istovremeno, još nema novosti oko peticije za ukidanje anonimnih prijava nastavnika, koje je pokrenula riječka nastavnica Tamara Šoić, te uz podršku sindikata Preporod u rujnu predala Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Peticiju je potpisalo više od 8000 nastavnika i učitelja, a u Ministarstvu su obećali formirati radnu skupinu, te pokrenuti javnu raspravu kako bi se ovaj zahtjev uvrstio u najavljene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Izvor: sindikat-preporod.hr

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*