Ne odustajemo

img_20210827_100824

Prosvetni radnici Srbije ponovo će izaći na ulice , kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji Vlada Srbije ignoriše molbe i zahteve ove branše za poboljšanje uslova rada.
Veliki protest zakazan je dan uoči početka školske godine, u utorak, 31. avgusta 2021. godine isred zgrade republičke Vlade, a razlozi za novo okupljanje su dugogodišnji problemi koji se ne rešavaju – broj učenika u odeljenju, platni razredi i dostojanstven život zaposlenih u obrazovnim ustanovama.
Prema rečima predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimira Jovića, evropski standardi odavno propisuju manji broj đaka u jednom razredu, jer to doprinosi efikasnosti nastave. Osim toga, kako je naveo, pandemija je upravo pokazala opravdanost zahteva, jer smo bili svedoci podele učenika na grupe što je rezultiralo odsustvom socijalizacije, problemima u ovladavanju nastavnim sadržajem i slabijim postignućima.
Osim toga, dodaje Jović, učiteljice nisu bile obuhvaćene nastavom na daljinu u vreme pandemije, u istom obliku kao nastavnici, pa su, usled poštovanja Pravnika o realizaciji nastave, bile primorane da časove drže u dve smene i da, nakon vremena provedenog u školi, nastave kod kuće sa časovima za decu koja su se opredelila za “onlajn” program. “S tim u vezi, pokrenut je i spor pred nadležnim sudom za nadoknadu rada u praktično tri smene”, istakao je predsednik USPRV.
Sindikati neće odustati ni od zahteva za određivanjem platnih razreda. Potpredsenik USPRV Joca Kopčić podseća da se prosvetari već 20 godina zalažu za platu koja će biti obračunata u odnostu 1 : 3, a ne 1 : 1,8 kako je sadašnji obračun.
“S obzirom na to da se Vlada Srbije opredelila za sektorsko povećanje plata, ta odluka je dovela nenastavno osoblje u nepovoljan položaj. Oni nemaju minimalac, već dobijaju osnovicu od 21.000,00 dinara, dok im Republika dotira ostatak za važeći minimalac, za koji se zna da im kasnije neće ući u obračun penzije”, pojašnjava Kopčić. Dodaje da je pokrenut je i spor za isplatu toplog obroka i regresa nenastavnom osoblju, jer je namera da se spreči da taj deo bude u sklopu minimalca.
Jedan od zahteva je i da se zaposlenima u školi isplate nadoknade za rad po IOP-u, na šta se po Uredbi Vlade ima pravo. U tužbi koja je upućena nadležnom sudu navodi se da taj dodatak nikako ne može biti ukinut niti se može menjati koeficijent za obračun zarada na način na koji republička Vlada to radi.
Sindikat pozdravlja regularan početak školske godine, 1. septembra, ali će insistirati da sva deca imaju pravo na školovanje pod jednakim uslovima, što znači da su im obezbeđeni i adekvatna tehnička oprema i zdravstveno bezbedan boravak u školi.
Predstavnici sindikata još jednom pozivaju Ministarstvo prosvete i članove Vlade na dijalog, sa temama koje će ponovo izneti na protestu u Beogradu u utorak u 12 časova. Okupljanje je zakazano u 11 sati ispred Skupštine Srbije, odakle će protestna povorka krenuti prema zgradi republičkog parlamenta.

Info: USPRV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*