Nema odustajanja od štrajka

pregovori

Ni posle dve nedelje kraj štrajka prosvetnih radnika se ne nazire, a jučerašnja runda pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru prekinuta je bez dogovora. Razgovori se nastavljaju danas, a prema saznanjima našeg lista, još nije pronađen način kako da se ublaže posledice smanjenja plata prosvetnim radnicima, preko ušteda u okviru budžeta Ministarstva prosvete.

 Sindikati tvrde da su na sastanku prošlog petka, kojem je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dobili „zeleno svetlo“ da se to uradi preko posebnog kolektivnog ugovora, a da je na jučerašnjim razgovorima predstavnica Ministarstva finansija poručila da je to protivzakonito. Prema rečima Jasne Janković, članice Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika, sva četiri reprezentativna sindikata poslala su zahtev ministru finansija Dušanu Vujoviću da nađe prihvatljivo rešenje i da „razreši ono što je nagovešteno na sastanku proteklog petka“.

Komentarišući jučerašnju izjavu ministra prosvete Srđana Verbića da štrajk treba da bude okončan odmah, Jankovićeva poručuje da ministar takvim izjavama „samo zaoštrava situaciju“ i da „bez potpisanog protokola sa Vladom štrajk u školama neće biti prekinut“.
Prosečna plata profesora u osnovnim i srednjim školama je 43.000 dinara, a ukoliko se računaju i ostali zaposleni, prosek iznosi oko 36.000, ukazuje naša sagovornica. Na pitanje čime bi prosvetari bili zadovoljni, odnosno koji iznos bi mogao da ublaži smanjenje zarada za 10 odsto, Jankovićeva odgovara da „sindikati ne žele da licitiraju“.
- Ovaj štrajk nije pokrenut samo zbog 4.300 dinara već i da se postavi granica dokle ćemo da dozvoljavamo propadanje obrazovanja. Ministarka Kori Udovički nekoliko puta je iznosila različite datume kada će biti donet zakon o platnim razredima. Dok ne budemo imali konkretan datum kada će taj zakon biti usvojen i kada će početi da se primenjuje, nećemo prekinuti štrajk – kategorična je Jankovićeva.
I Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, izjavio je za Danas da su sindikati spremni da odmah po potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora zamrznu štrajk do izrade platnih razreda.
Uz očekivanje da će se štrajk završiti odmah, ministar Verbić je juče ocenio da je dugotrajno rešenje da nastavnici i profesori budu u odgovarajućim platnim grupama, u skladu sa njihovim stepenom obrazovanja i odgovornosti.
Sindikati tvrde da se ne smanjuje broj škola u kojima nastavnici drže časove po 30 minuta i da u protestu učestvuje više od 1.100 obrazovnih ustanova u Srbiji.
Sindikatima se ne žuri
- Ne žuri se sindikatima da okončaju štrajk više nego vladi i roditeljima. Naravno da bismo voleli da se nastava odvija uobičajeno, ali sigurno da nećemo gubiti strpljenje – kaže Jasna Janković.
Jerkov: Verbić arogantan
- Ministar Srđan Verbić očekujući da se „štrajk prosvetnih radnika prekine odmah“, a da pritom nije ispunio ništa od zahteva prosvetnih radnika pokazuje jednaku dozu arogancije i nadmenosti kao i njegove kolege kada je u pitanju štrajk advokata, lekara ili radnika – ocenila je juče Aleksandra Jerkov, predsednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije.
Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*