Nezadovoljni prosvetari najavljuju protest

ne-odustajemo-3

NOVI SAD -Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je protest na platou ispred Skupštine i Vlade Republike Srbije za 31. avgust. Članovi sindikata će još jednom pokazati nezadovoljstvo zbog broja učenika u odeljenju, uvođenja platnih razreda, zahtevajući kvalitetnije obrazovanje i dostojanstven život i zarade.

Prosečan broj učenika u odeljenju u našoj zemlji je 24, dok je u evropskim zemljama toliko najviše dozvoljeno u jednoj učionici, tvrdi predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović. U mnogim odeljenjima broj učenika je veći od 30.
Manji broj učenika u odeljenju povećava kvalitet nastave tj. obrazovanja, pa su na taj način svi na dobitku – deca, roditelji i prosvetni radnici.

„Mi smo predlagali da se prilikom upisa u prvi i peti osnovne, kao i u prvom srednje škole, smanji broj učenika u razredima i da u ciklusu od četiri godine dođemo do evropskih standarda“ kaže Jović.

Radi poboljšanja materijalnog položaja nastavnika i nenastavnog osoblja, sindikat se zalaže za pravedne platne razrede, jer ukoliko bi se povećala minimalna zarada pojedini u prosveti bi primali minimalac, što nikada nije bilo, izričit je Jović.

„Sada će nenastavnom osoblju plata biti 35 hiljada dinara, dok će profesorima ostati ista. Došlo se u situaciju da svi sa petim ili nižim stepenom u obrazovanje, imaju minimalnu cenu rada“ kazao je Jović.

Na protestu pod nazivom „Ne odustajemo“, zakazanom za poslednji dan avgusta u Beogradu, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije govoriće i o dostojanstvu prosvetnog radnika koje je narušeno, kao i o uslovima rada u vreme pandemije.

Izvor: rtv.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*