Незадовољни просветари најaвљују протест

ne-odustajemo-3

НОВИ САД -Унија Синдиката просветних радника Србије најавила је протест на платоу испред Скупштине и Владе Републике Србије за 31. август. Чланови синдиката ће још једном показати незадовољство због броја ученика у одељењу, увођења платних разреда, захтевајући квалитетније образовање и достојанствен живот и зараде.

Просечан број ученика у одељењу у нашој земљи је 24, док је у европским земљама толико највише дозвољено у једној учионици, тврди председник Уније синдиката просветних радника Војводине Звонимир Јовић. У многим одељењима број ученика је већи од 30.
Мањи број ученика у одељењу повећава квалитет наставе тј. образовања, па су на тај начин сви на добитку – деца, родитељи и просветни радници.

„Ми смо предлагали да се приликом уписа у први и пети основне, као и у првом средње школе, смањи број ученика у разредима и да у циклусу од четири године дођемо до европских стандарда“ каже Јовић.

Ради побољшања материјалног положаја наставника и ненаставног особља, синдикат се залаже за праведне платне разреде, јер уколико би се повећала минимална зарада поједини у просвети би примали минималац, што никада није било, изричит је Јовић.

„Сада ће ненаставном особљу плата бити 35 хиљада динара, док ће професорима остати иста. Дошло се у ситуацију да сви са петим или нижим степеном у образовање, имају минималну цену рада“ казао је Јовић.

На протесту под називом „Не одустајемо“, заказаном за последњи дан августа у Београду, чланови Уније синдиката просветних радника Србије говориће и о достојанству просветног радника које је нарушено, као и о условима рада у време пандемије.

Извор: rtv.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*